НАЧАЛО Други

Рисковете за британската икономика още не са отминали – ще има ли рецесия?

21.01.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рисковете за британската икономика още не са отминали – ще има ли рецесия?

Според официалните данни, публикувани в петък от Службата за национална статистика (ONS), през декември британските търговци на дребно са се сблъскали с най-значителния спад на продажбите си от почти три години, което засилва опасенията за потенциална рецесия в края на годината.

Обемът на продажбите на дребно се сви с 3.2% между декември и ноември, което се дължи главно на тенденцията за ранно коледно пазаруване, особено на хранителни стоки. Този спад бележи най-същественото месечно намаление от януари 2021 г. насам, оставяйки продажбите на най-ниското им ниво от май 2020 г. насам.

Противно на очакванията, данните надхвърлиха прогнозите на икономистите, като в анкета на Reuters се очакваше спад от 0.5%. На годишна база продажбите на дребно, без горивата, отбелязаха спад от 2.1% в количествено изражение и увеличение от 2.3% в парично изражение, което е най-малкото годишно повишение от декември 2022 г. насам.

Въпреки че съвпадат с мрачните проучвания за търговията на дребно, данните изглеждаха несъвместими с положителните доклади за коледната търговия на големите супермаркети.

В отговор на данните паундът леко отслабна спрямо щатския долар и еврото, а цените на британските държавни облигации се повишиха. Британските акции поскъпнаха, подхранвани от надеждите, че данните могат да предизвикат по-ранно намаляване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

ONS прогнозира, че продажбите на дребно биха могли да извадят 0.04 процентни пункта от британското икономическо производство през четвъртото тримесечие, което може да повлияе на това дали икономиката ще покаже отрицателни или без промяна стойности. През третото тримесечие икономиката се сви с 0.1%.

Потенциалът за рецесия има значителни политически последици за министър-председателя Риши Сунак, особено в година на избори, когато Консервативната партия изостава от опозиционната Лейбъристка партия.

Министърът на финансите Джереми Хънт изрази желание да премине към намаляване на данъците, с цел да съживи състоянието на Консервативната партия.

Въпреки положителните отчети на големите супермаркети като Tesco и Sainsbury’s, икономическите перспективи остават несигурни. Хедър Бовил, заместник-директор на ONS, отбеляза, че магазините за хранителни стоки са се представили зле, като са отбелязали най-резкия си спад от май 2021 г. насам поради бавните продажби през декември. Това противоречи на силните коледни доклади за търговията с храни от големите супермаркети, докато други търговци на дребно като JD Sports и Burberry издадоха предупреждения за печалбата.

В обобщение, данните за търговията на дребно през декември разкриха значителен спад на продажбите, което породи опасения за потенциална икономическа рецесия. Неочакваният мащаб на свиването и неговото въздействие върху икономиката като цяло може да има значителни политически последици, като повлияе на разказа в годината на изборите. Въпреки противоречивите доклади икономическите перспективи остават несигурни, като предизвикателствата, включително кризата с разходите за издръжка на живота и нарастващите лихвени проценти, продължават да влияят върху потребителските разходи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.