НАЧАЛО Биткойн

Рекордните $563 милиона напуснаха американските Биткойн ETF

02.05.2024 19:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рекордните $563 милиона напуснаха американските Биткойн ETF

Скорошната разпродажба на базираните в САЩ спот Биткойн ETF-и, въпреки миролюбивата позиция на Федералния резерв, подчерта сложната динамика на крипто пазара и по-широкия финансов пейзаж.

Ето разбивка на ситуацията и потенциалните фактори, които допринасят за тази тенденция:

Въздействие на решението на Фед

Решението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл да запази лихвените проценти стабилни като цяло се очакваше да подкрепи рисковите активи като Биткойн. Неговите забележки предполагаха, че Фед балансира растежа с контрола на инфлацията без допълнително затягане, което обикновено би подкрепило инвестициите в по-рискови активи. Реакцията на Биткойн ETF-ите обаче предполага, че други фактори надделяват над тази потенциална подкрепа.

Причини за ETF отлива

  1. Извличане на печалба: Предвид неотдавнашните печалби на цените на Биткойн, преди съобщението на Фед, инвеститорите може да са решили да фиксират печалбите си, което е довело до разпродажбата.
  2. Макроикономически опасения: Въпреки миролюбивата позиция на Фед, по-широките икономически притеснения, като например опасенията за инфлация и нестабилността на световните пазари, може да са повлияли негативно на инвеститорските нагласи.
  3. Пазарни нагласи и технически фактори: Техническата динамика на пазара и мечите настроения около криптовалутите може да са причина за отлив на средства. Възможно е инвеститорите да реагират на технически нива на съпротива или на мечи пазарни сигнали.
  4. Алтернативи на ликвидността: След като Министерството на финансите на САЩ обяви обратно изкупуване на държавен дълг, някои инвеститори може би ще насочат вниманието си към по-традиционни и вероятно по-безопасни активи.

Анализ на резултатите на определени ETF-и

  • FBTC на Fidelity и IBIT на BlackRock: Големите тегления от тези популярни преди фондове може да свидетелстват за промяна в доверието на инвеститорите или за ребалансиране на портфейлите от активи, възприемани като надценени или рискови.
  • ETF Grayscale (GBTC): Продължава да се наблюдава голям отлив на средства, вероятно поради по-високите му разходи и продължаващите проблеми с отстъпката спрямо нетната стойност на активите му.

По-широк пазар

Въвеждането на спот ETF за Биткойн и Етериум в Хонконг и техният разочароващ дебют може би също допринасят за отслабения ентусиазъм в световен мащаб за крипто ETF. Това може да е знак за охлаждане на интереса към крипто инвестициите, поне в краткосрочен план, тъй като пазарите преоценяват баланса между риска и възвръщаемостта в условията на икономическа несигурност.

За инвеститорите и пазарните наблюдатели ще бъде от решаващо значение да следят как тези ETF-и ще се представят през следващите седмици, особено с оглед на промените в количественото затягане, които ще започнат през юни. Чувствителността на крипто пазара към ликвидността и макроикономическите показатели означава, че промените в политиката или икономическите перспективи могат да имат съществени последици.

Като се има предвид тази динамика, поддържането на информация както за макроикономическото развитие, така и за конкретните пазарни промени ще бъде от съществено значение за всеки, който участва или обмисля крипто инвестиция и свързаните с нея финансови продукти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Спад на новите Биткойн адреси – каква е причината?

Мрежата на Биткойн преживява значителен спад в създаването на нови адреси, достигайки най-ниското си ниво от юли 2018 г.

20.05.2024 8:30 1 мин. четене

Биткойн: Какво правят крипто китовете тази седмица

Активността на Биткойн (BTC) спадна до най-ниската си точка от началото на годината, тъй като криптовалутата установи нива на съпротива и подкрепа около границата от $65,000.

20.05.2024 6:00 2 мин. четене

Биткойн все още не е приключил бичия си цикъл – какво да следим

Ръководителят на платформата за блокчейн анализи CryptoQuant вярва, че Биткойн (BTC) в момента е само по средата на своя бичи цикъл.

19.05.2024 10:30 1 мин. четене

Ето кои нива на Биткойн (BTC) трябва да следим

Биткойн (BTC) наскоро скочи до най-високото си ниво от повече от месец, показвайки силна възходяща инерция.

19.05.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.