НАЧАЛО Регулации

Регулаторните органи на САЩ коментират рисковете на криптопазара

февруари 26, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Регулаторните органи на САЩ коментират рисковете на криптопазара

Съвместното изявление препоръчва да се прилагат принципи за управление на риска при справяне с ликвидните рискове, свързани с криптовалутите.

В съвместно изявление, публикувано на 3 февруари 2023 г. от Съвета на управителите на Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) и Службата на валутния контрольор (OCC), трите федерални агенции на САЩ призовават банките да прилагат съществуващите принципи за управление на риска при справяне с ликвидните рискове, произтичащи от криптопазара.

Изявлението идва на фона на нарастващата загриженост относно непредсказуемия мащаб и време на притока и отлива на депозити на пазарите на криптоактиви. Федералните агенции изтъкнаха конкретно два случая, за да покажат ликвидните рискове, свързани с криптовалутите: депозити, поставени от субект, свързан с крипто активи, в полза на клиентите на субекта, свързан с крипто активи, и депозити, които представляват резерви, свързани със стабилни монети.

Рискове за ценовата стабилност на пазарите на крипто активи

На първо място ценовата стабилност на дадена криптовалута зависи от поведението на инвеститорите, което може да бъде повлияно от стрес, пазарна волатилност и свързани с тях уязвимости в сектора на криптоактивите.

Федералните агенции изразиха загриженост относно събитие, при което масовите разпродажби или покупки биха оказали отрицателно въздействие върху ликвидността на актива, което може да доведе до загуби за инвеститорите.

Рискове за ликвидността, свързани със стабилните монети

Вторият вид риск е свързан с търсенето на стабилни монети. В съвместното изявление се предупреждава, че такива депозити могат да бъдат податливи на значителни и бързи изходящи потоци, произтичащи например от непредвидени обратни изкупувания на стабилни монети или смущения на пазарите на криптоактиви.

Препоръки за ефективно управление на риска

Макар че федералните агенции признават, че на банките нито се забранява, нито се обезкуражават да предоставят банкови услуги за дейности, свързани с крипто, те препоръчват на банките да наблюдават активно ликвидните рискове и да установят и поддържат ефективно управление на риска и контрол върху предлагането на крипто.

Агенциите препоръчаха на банките четири ключови практики за ефективно управление на риска, включително извършване на солидна комплексна проверка и мониторинг на крипто активите, включване на ликвидните рискове, оценка на взаимосвързаността между криптопредложенията и разбиране на преките и косвените фактори за потенциалното поведение на депозитите.

Съвместното изявление е второто по рода си от трите федерални агенции на САЩ. На 3 януари 2023 г. същите агенции издадоха съвместно изявление, в което се подчертават осем риска в криптосистемата, включително измами, нестабилност, заразяване и други подобни проблеми. В доклада се подчертава, че рисковете, свързани със сектора на крипто активите, които не могат да бъдат смекчени или контролирани, не следва да се прехвърлят в банковата система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Има ли промяна в пазарната динамика?


Последици за криптопазара

Съвместното изявление на трите федерални агенции на САЩ би могло да има значителни последици за криптопазара, особено за банките, предоставящи банкови услуги на свързани с крипто субекти.

Изявлението изпраща ясно послание, че банките трябва да прилагат съществуващите принципи за управление на риска, за да се справят с ликвидните рискове, произтичащи от криптопазара. Докладът също така подчертава необходимостта банките активно да наблюдават и оценяват рисковете, свързани с предлагането на криптовалути, и да установяват и поддържат ефективно управление на риска и контрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Лидерите на Г-7 ще обсъдят глобални правила за криптовалутите

Очаква се през май лидерите на страните от Г-7, а именно Япония, Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, Франция, Германия и Европейския съюз да очертаят глобална стратегия за сътрудничество в областта на дигиталните активи.

март 27, 2023 16:00 2 мин. четене

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене