НАЧАЛО Финтех

Регулацията ще реши дали Libra на Facebook ще бъде успешен проект

ОКТ. 7, 2019 10:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Регулацията ще реши дали Libra на Facebook ще бъде успешен проект

Изглежда малко вероятно китайските интернет гиганти да последват Facebook в криптоивалутното пространство скоро, въпреки че проявяват интерес.

Пони Ма, изпълнителният директор на Tencent, компанията майка на приложението за съобщения и плащания WeChat, каза в сряда, че според него регулирането ще бъде решаващият фактор за успеха на инициативата Libra на Facebook.

Технологията на Facebook вече е достатъчно зряла, така че не е трудно да се приложи. Сега просто зависи дали може да получи регулаторно одобрение", пише Ма в частна дискусия на WeChat.

Коментарът беше заснет и впоследствие разпространен в платформата. Tencent потвърди автентичносттa му пред CoinDesk.

Tencent не са коментирали допълнително проблема, но напомниха за забележка на Ma, направена през март 2018 г. относно позицията на фирмата спрямо криптовалутите. Ма каза по това време:

„Величието на блокчейн технологията зависи от това как се използва. Издаването на първични предлагания на монети (ICO) или дигитални валути все още носи твърде много рискове ... Tencent няма да издаде монета и не смята да участва в това."


По подобен начин Ерик Дзин, изпълнителен директор на Ant Financial, подкомпания на китайския гигант Alibaba, вече беше декларирал миналата година, че фирмата ще страни от дигитални валути без реална стойност, докато се съсредоточи върху  технологията, която стои зад тях - блокчейн.

"Нашата позиция по този въпрос не се е променила", заяви говорител на компанията миналия вторник, часове преди Facebook официално да представи визията си за Libra.

Докато Ant Financial се разширява до задграничните пазари, вместо да издава криптовалута, компанията приема конвенционална стратегия за партньорство с регионални доставчици на плащания, за да предлага услуги на местните потребители.

Няма по-добър избор?


Причините, поради които гигантите на разплащателния бизнес в Китай може да не смятат криптовалутата за полезна, може да не са само регулаторните проблеми, тъй като централната банка на страната забрани предлагането на криптовалути през 2017 г.

Ян Менг, вицепрезидент на Chinese Software Developer Network (CSDN), които се фокусират върху маркетингови изследвания за най-голямата общност на разработчици в страната, заяви че разпокъсаната потребителска база на Facebook в целия свят не я оставя с друг избор, освен да заема идеи от блокчейн и криптовалутите, с цел да избегне традиционен начин за стартиране на глобална платежна мрежа.

„Facebook просто не може да направи глобална платежна мрежа чрез традиционните методи, които изискват кандидатстване за лиценз и подготвяне на валутни резерви с местно банкиране, един пазар след друг“, каза Менг.

Подобни методи може дори да не бъдат приложими за фирмите за разплащания в Китай, заяви той, като се има предвид, че потребителите им произхождат предимно от една единствена икономика, използвайки един вид фиатна валута.

Въз основа на данни от Китайската народна банка, обемът на мобилните плащания в страната достигна 41,51 трилиона долара само през 2018 г., като Alipay и WeChat Pay представляват повече от 90% от пазара. Понастоящем и двете фирми са разширили платежните си услуги на няколко задгранични пазара, включително Япония, Южна Корея и Сингапур.

 Менг добави:

„Предимството на WeChat и AliPay е, че те вече са спечелили значителен брой потребители от само една гигантска икономика, която представлява 20% от световното население. Китай вече има добре изградена мрежа за сетълмент на плащания, така че може би няма реално търсене на крипто стейбълкойни в момента.“


За да сте сигурни, услугите на Facebook все още са недостъпни при нормални условия за интернет потребителите със седалище в Китай. Не е ясно дали или как Libra може да се предлага на потребителите в страната.


Законодателна загриженост


Освен това, Менг пише в статия, публикувана на 16 юни, че дългосрочната амбиция на Facebook може да бъде стремежа да стане централна банка без гражданство, която използва Libra като базова валута.

"С достатъчно стимули, нодовете на мрежата на Libra ще представляват Facebook в тласъка да се намерят още ползи в различните държави за 2.7-те милиона потребители в секторите на бизнеса, инвестициите, търговията и финансите."


Но този ход може да не е лесен от гледна точка на регулаторите в различните юрисдикции.

Всъщност, веднага след като Facebook пусна своя план за криптовалутa, финансовите регулатори в Европа вече изразиха опасения относно потенциала на Facebook да управлява „банка в сянка“.

Междувременно законодател, който оглавява Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите в родината на Facebook, също поиска от фирмата да спре развитието на Libra, докато не могат да се проведат изслушвания.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Проектът за криптовалута на Facebook продължава своето развитие с пълна сила
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MoneyGram стартираха услуга за незабавен сетълмент с Visa

Потребителите на FastSend, продуктът за паричните преводи в реално време на MoneyGram, могат да изпращат пари, като просто предоставят името и телефонния номер на получателя. Според прессъобщение, у...
ФЕВ. 19, 2020 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Wells Fargo инвестира в стартъп, който има за цел да менажира риска свързан с криптовалути

Базираната в Лондон фирма стана известна с инструментите си за анализ.
ФЕВ. 18, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Разкриха поредната крипто измама в YouTube

Още едно „раздаване“Механизмът на такава измама ясно показва, че авторите ѝ имат някои проблеми с въображението. Те просто пускат стрийм в YouTube, който излъчва стари интервюта на известни личности о...
ФЕВ. 17, 2020 12:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Polychain Capital набира средства в размер на 200 милиона за 2-ри инвестиционен фонд

ФЕВ. 15, 2020 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света