НАЧАЛО Биткойн Алткойни

Alibaba, Tencent и още пет корпорации, ще получат първи китайската държавна криптовалута

СЕП. 6, 2019 20:00 7 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Alibaba, Tencent и още пет корпорации, ще получат първи китайската държавна криптовалута

Седем корпорации първи ще получат китайската държавна криптовалута в следващите месеци.

Китайската централна банка ще пусне държавна криптовалута и ще я издаде на седем институции през следващите месеци.


Така твърди бивш служител на една от институциите, който сега е независим изследовател.


Пол Шулте е работил като глобален ръководител на финансовата стратегия за Китайската строителна банка до 2012 г. Той казва, че най-голямата банка в света, Индустриалната и търговската банка на Китай, втората по големина банка в света, бившият му работодател, Банката на Китай , Земеделската банка на Китай; две от най-големите китайски компании за финансови технологии, Alibaba и Tencent; и Union Pay, асоциация на китайските банки, ще получат криптовалутата първи.


Отделен източник, който участва в развитието на криптовалутата, наречена DC / EP (Digital Currency / Electronic Payments), потвърди, че седемте институции ще получат новия актив при стартирането му, добавяйки, че осма институция също може да бъде доабвена сред първото ниво на получатели.


Източникът отказа да предостави името на допълнителната компания. Изказвайки се в условията на анонимност, източникът, който преди това е работил за китайското правителство, потвърди, че технологията зад криптовалутата е готова от миналата година и че проектът може да стартира веднага след 11-ти ноември, най-натовареният ден за пазаруване в Китай, известен като “Singles Day”.


В момента на стартирането институциите получатели ще бъдат отговорни за разпространението на криптовалутата до 1,3 милиарда китайски граждани и други, които извършват бизнес в китайската валута, според източника.


Той добави, че централната банка се надява валутата в крайна сметка да бъде предоставена на жители в Съединените щати и на други места чрез връзки с банки-кореспонденти на Запад. "Това е планът, но това няма да се случи веднага", каза източникът.


Планът за използване на разнообразен набор от надеждни институции в Китай за разпространение на криптовалутата напомня на редица други идеи. Например, планираната криптовалута на Facebook ще бъде подкрепена от кошница с валути, емитирана от централните банки с подкрепа от компании като Mastercard и Uber в САЩ, Vodaphone в Англия и Mercado Pago в Аржентина.


И миналата седмица управителят на Банката на Англия Марк Карни повдигна идеята за нова валута, подкрепена от редица централни банки, която да замени американския долар като глобална резервна валута.


Това, което отличава китайския DC / EP освен библиотеката и “синтетичната хегемонична валута” на Карни (SHC), според Шулте, е, че докато Libra е малко повече от компютърен код в ранен етап и изглежда, че SHC не е стигнал много по-далеч от Карни, китайската криптовалута е готова да стартира.


Китай върви напред към реформите и разгръща криптовалутата”, казва Шулте, който сега ръководи едноименна банкова изследователска фирма.


Това ще е първата централна банка, която прави това.


Към момента на публикуването нито Китайската народна банка, нито която и да е от седемте институции, споменати от Шулте, не са потвърдили или отрекли твърдението. Въпреки това, двустепенната стратегия, при която централната банка създава валутата, а други я разпределят, се привежда в съответствие с неотчетени по-рано изявления на Му Чангчун, заместник-директор на отдела за разплащания на Народната банка на Китай (PBOC) и новия ръководител на Китайската лаборатория за криптовалута.


В реч на 10-ти август на форума на China Finance 40, Му описа “двустепенната” система на централната банка, при която ще се създаде криптовалутата и малка група от надеждни търговски предприятия ще “плати на централната банка 100%“, за да може да я разпространи.


Му каза, че двустепенната система е предназначена да “ограничава” общественото търсене на други крипто активи, да консолидира суверенитета на националната валута в Китай, да гарантира, че централната банка поддържа контрол върху паричната политика, засягаща валутата, да увеличи вероятността хората да я използват, да разпредели риска всички правомощия да са в ръцете на централната банка и да насърчи конкуренцията между организациите, които получават криптовалутата.


Тази двойна система за доставка е подходяща за нашите национални условия”, каза Му. “Тя може не само да използва съществуващите ресурси за мобилизиране на ентусиазма на търговските банки, но и постепенно да подобри приемането на дигиталната валута.


Съставът на организациите, за които Шулте казва, че ще получат DC / EP, също е съобразен с коментарите на Му. По-късно в речта си Му добави, че едва след като техническите спецификации за DC / EP бяха завършени през 2018 г., централната банка осъзна сходството между своя дизайн и този на Libra.


Според Му една основна разлика е, че докато Libra се проектира да обработва 1,000 транзакции в секунда, DC / EP е проектиран да обработва 300,000 транзакции в секунда.


За контекст, Му добави, че по време на “Singles Day” пикът на всички транзакции в Китай е 92,771 транзакции в секунда.


DC / EP може да постигне този вид обем само защото това не е “чиста блокчейн архитектура” и затова не е необходимо да чакате групите транзакции да се установят в блок.


Подобно на други разрешени блокчейни, които никой не може да използва, DC / EP се управлява централно, в този случай от централната банка, което означава, че цифровата валута остава задължение на банката и връзката длъжник / кредитор е непроменена, според думите на Му.


Освен това, вместо да използва алгоритъм за ограничаване на предлагането, като Биткойн, PBOC сама ще контролира предлагането. Най-важното е, казва Му, че DC / EP е проектиран да замени физическите банкноти и монети в обращение, а не китайския юан, седящи в банкови сметки в цифрова форма.


Дигиталната валута на централната банка може да се разпространява толкова лесно, колкото пари в брой”, каза Му. "Което е благоприятно за разпространението и интернационализацията на ренминбите (китайския юан).


Дали някой извън Китай всъщност ще използва цифров ренминби за транзакции в собствената си държава, не е ясно. Както сочат коментарите на управителя на Банката на Англия относно замяната на щатския долар, на голяма част от света му е писнало да свързва финансовата си стабилност с паричната система на САЩ.


Но Китай може да не е най-добрата алтернатива. По-рано този месец, като част от ескалиращата търговска война между Съединените щати и Китай, Доналд Тръмп обвини Китай, че е “валутен манипулатор.” След като китайските ренминби паднаха до най-ниското си ниво от 11 години, достигайки 6.9225 за долар на 5-ти август според доклад на "Financial Times", той продължава да спада, като днес се търгува на 7,15 за долар.


Докато Китай отрече обвинението и нарече САЩпротекционист” в прессъобщение, самото възприятие, че има манипулация може да бъде вредно за по-широкото приемане на цифрова валута, свързана с реминби.


През декември 2017 г. друга страна, обвинена в обезценяване на валутата си, Венецуела, разкри планове за собствена криптовалута, подкрепена от петрол, наречена петро. След много спънки, валутата донякъде официално стартира през 2018 г., но не е достъпна на повечето международни борси поради американско ембарго и е почти невъзможно точно да се оцени.


Друга пречка за приемането може да бъде несигурността относно предимствата на технологията, която е предназначена да замени фиатната валута, но все още е под централизиран контрол. Макар че е очевидно, че всяка централна банка, която желае да наблюдава по-отблизо как гражданите използват криптовалута, би предпочела прозрачен леджър като Биткойн блокчейна, който прави транзакциите лесно проследими, повечето ползи за потребителите, като незабавен сетълмент и цифрови транзакции без нужда от посредник, могат да бъдат подкопани от централния контрол. Всъщност новата криптовалута в Китай ще увеличи способността на държавата да изследва собствените си граждани и всички други потребители.


Един човек, който не се притеснява от пречките за приемането на криптовалутата в Китай, е Чарлз Лиу, председател на HAO International, компания за частни инвестиции, вложила над 700 милиона долара в китайски компании.


След като се фокусира предимно върху слънчевите, органичните торове и технологиите за пречистване на отпадъчните води от 2012 г., Лиу казва, че е ангел инвеститор в “първата блокчейн компания, която е в състояние да подпише официален договор с народната банка на Китай”.


Лиу отказа да разкрие името на фирмата или нейната технология, но предостави подкрепа на коментарите на Му за потенциалните ползи за бизнеса, използващ китайската криптовалута.


Освен че е по-ефективен начин за проследяване на пране на пари, подкуп и други транзакции, казва Лиу, криптовалутата ще даде на банките повишено доверие в кредитоспособността на кредитополучателите, ще позволи на търговците да получават плащания незабавно и ще предложи по-ниски такси за транзакциите.


Докато Лиу казва, че банките в Съединените щати са били устойчиви на подобни подобрения, той добавя, че Китай няма подобен проблем, тъй като правителството е собственик на банките.


Какво ще улесни търговските транзакции и ще повиши ефективността, централното правителство решава”, казва Лиу и добави следното:


...стратегическият план на Китай е да се интегрира по-тясно с останалия свят. Криптовалутата е само едно от средствата за по-интернационализиран ренминби. Всичко е стратегическо. Всичко това е в дългосрочен план.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Коментари (0)
Изкажете мнение
Още Алткойни новини

Етериум бележи още един силен ден, ще продължи ли серията?

Водещият актив бе Етериум, чиято цена сега е около 197,85 USD, което доведе до печалби за притежателите от 4,42% в рамките на ден.  По отношение на най-лошо представилата се криптовалута, това е Битко...
СЕП. 17, 2019 15:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Dash вече е достъпен на Coinbase Pro

Dash, най-популярната дигитална валута за плащания и електронна търговия, обяви, че се очаква DASH да бъде добавен към Coinbase Pro. Обменът обяви, че възнамерява да започне приемането на входящи тра...
СЕП. 17, 2019 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Етериум може и да се ориентира към нови върхове

Втората по големина криптовалута избухна спрямо Биткойн и USD със огромна сила на по-големите времеви рамки за първи път от поне месец. Търговците и техническите анализатори започнаха да демонстрират ...
СЕП. 16, 2019 20:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

MoneyGram бележат 350% ръст на акциите след партньорството с Ripple

Досега акциите се покачиха с 350% и продължават да растат.Не е ясно какво доведе до огромния скок, но анализатор на криптовалути, известен като "Welson", казва, че явлението е индикация, че Уол Стрийт...
СЕП. 15, 2019 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света