НАЧАЛО Други

Рецесията ще удари САЩ до края на годината – фондовия пазар може да се срине с 30%

07.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията ще удари САЩ до края на годината – фондовия пазар може да се срине с 30%

Според водещия експерт Гари Шилинг инвеститорите трябва да се подготвят за рецесия, която може да доведе до рязък спад на фондовия пазар през тази година.

В интервю за Business Insider ветеранът от Уолстрийт, който в средата на 2000 г. беше сред инвеститорите, обявили балона на високорисковите ипотечни кредити, заяви, че според него до края на годината ще настъпи рецесия, тъй като пазарът на труда продължава да отслабва. Според него това може да бъде последният удар по ралито на фондовия пазар, подхранвано от прекомерната увереност на инвеститорите, което да доведе до спад на акциите с до 30%.

Той посочи неотдавнашното поскъпване на рисковите активи, като акции и криптовалути. Това само по себе си е знак, че пазарът е готов да се понижи, особено след като започне спад, каза той.

Икономиката вече показва ключови признаци на слабост, тъй като високите лихвени проценти се отразяват негативно. Пазарът на труда отслабва, като през март равнището на безработица се задържа близо до двугодишния си връх.

Пазарът на труда, от една страна, „очевидно се влошава“, тъй като фирмите намаляват наемането на персонал, каза Шилинг.

Експертът смята, че компаниите са задържали повече работници, отколкото са имали нужда, поради недостига на работна ръка, който застигна работодателите по време на пандемията. Той прогнозира, че съкращенията ще се увеличат по-късно тази година, като безработицата ще достигне 5-7%, тъй като икономиката продължава да отслабва.

Загубата на работни места може да се окаже тежък удар за американците, особено след като има признаци, че много от тях може да са в по-лошо финансово състояние, отколкото преди няколко години. Потребителите вероятно са изхарчили последните си излишни спестявания от пандемията през март, смятат икономисти от Фед на Сан Франциско.

Шилинг е известен със своите противоположни и често мечи възгледи за пазара. Преди това той заяви пред Business Insider, че гледа активно да не се съгласява с други стратези от Уолстрийт, тъй като консенсусното мнение обикновено вече е дискредитирано на пазарите.

Мисля, че хората са прекалено оптимистични и обнадеждени в лицето на много доказателства за обратното“, предупреди той.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.