НАЧАЛО Други

Рецесията в САЩ може да се окаже “добра новина” за пазарите

май 31, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в САЩ може да се окаже “добра новина” за пазарите

Според Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management, евентуален икономически спад в САЩ през втората половина на 2023 г. може да предотврати значителен спад на пазарите.

Последните данни на Министерството на труда сочат, че инфлацията на потребителските цени в САЩ е намаляла до 4.9% на годишна база през април, отбелязвайки най-ниския си годишен темп от април 2021 г. насам. Пазарите интерпретираха тази информация като положителен знак, че усилията на Федералния резерв да контролира инфлацията започват да дават резултати.

Макар че основният индекс на потребителските цени значително се е охладил, след като през юни 2022 г. надхвърли 9%, той остава над целевото равнище на Федералния резерв от 2%. През април основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните цени на храните и енергията, нарасна с 5.5% на годишна база поради устойчивата икономика и трайно свития пазар на труда.

Федералният резерв последователно подчертава ангажимента си да се бори с инфлацията. Протоколът от последното заседание на FOMC обаче разкри различни мнения на длъжностните лица по отношение на лихвените проценти. В крайна сметка беше взето решение за повишаване на целевия лихвен процент по федералните фондове с още 25 базисни пункта, с което той достигна диапазона между 5% и 5.25%.

Въпреки че на заседанието на FOMC през юни председателят Джером Пауъл предложи възможна пауза в повишаването на лихвените проценти, някои членове все още се застъпват за по-нататъшни увеличения, докато други очакват, че забавянето на икономическия растеж ще премахне необходимостта от затягане. От март 2022 г. насам централната банка е повишила лихвените проценти общо 10 пъти, което е довело до увеличение с 5 процентни пункта.

Въпреки това понастоящем пазарът очаква намаляване на лихвите до края на годината, като инструментът FedWatch на CME Group показва почти 35% вероятност целевата лихва да варира от 4.75% до 5% до края на годината.

До ноември 2024 г. пазарът оценява 24.5% вероятност целевият лихвен процент да бъде намален до диапазона между 2.75% и 3%.

По време на интервю за предаването “Squawk Box Europe” по CNBC Майкъл Йошиками заяви, че единственият начин да се стигне до понижаване на лихвените проценти е в случай на продължителна рецесия, което според него е малко вероятно без допълнително затягане на политиката, особено като се има предвид стимулиращият ефект на спадащите цени на петрола върху икономическата активност.

Йошиками подчерта, че компаниите вероятно ще възприемат по-консервативен подход към прогнозите за бъдещите си печалби, очаквайки продължителни по-високи разходи по заеми, които биха могли да се отразят върху маржовете на печалбата.

Ветеранът стратег подчерта значението на близостта на американската икономика до рецесия, като изрази мнение, че това може да се счита за благоприятна новина, ако настъпи рецесия.

От друга страна, той предупреди, че ако икономиката продължи да се развива по сегашната си траектория без забавяне, през втората половина на годината на пазара може да възникнат проблеми.

Неотдавна представители на Федералния резерв, като президентът на Фед в Сейнт Луис, Джеймс Булард и президентът на Фед на Минеаполис, Нийл Кашкари, предполагат, че устойчивата базисна инфлация може да доведе до по-дълъг период на затягане на паричната политика, което потенциално да наложи по-нататъшни повишения на лихвените проценти през настоящата година.

Йошиками счита намаляването на лихвените проценти като драстична мярка, контрастираща с ценовите очаквания на пазара и предположи, че политиците могат да се опитат да повлияят на пазарните очаквания чрез речи и публични изявления, а не чрез незабавни политически действия.

Предвид несигурния път на паричната политика и икономиката на САЩ Йошиками предупреди инвеститорите да подхождат скептично към оценките в някои сектори на пазара, особено в областта на технологиите и изкуствения интелект. 

Той посъветва инвеститорите да преценят дали цените на акциите съответстват разумно на очакванията им за бъдещите приходи през следващите пет години, за да избегнат прекомерен оптимизъм, който може да доведе до печални резултати.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.