НАЧАЛО Биткойн

Япония и Великобритания в рецесия, а криптовалутите показват устойчивост

16.02.2024 13:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Япония и Великобритания в рецесия, а криптовалутите показват устойчивост

В последно време Биткойн (BTC) отбеляза значим ръст като например в Япония достигна нов исторически връх, което според мнозина се дължи отчасти на докладите, че две големи икономики са изпаднали в рецесия в края на миналата година.

Друг катализатор на тези ценови движения беше значителният приток на средства към спот Биткойн (BTC) борсово търгувани фондове, което накара анализаторите да очакват предстоящ бичи цикъл през следващите 1-2 години.

Криптовалутите доказват своята устойчивост

По данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство през последното тримесечие на 2023 г. е регистрирано свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.3%. Едновременно с това Япония отстъпи статута си на трета по големина икономика в света на Германия след неочаквана рецесия.

Освен това Биткойн (BTC) наскоро достигна безпрецедентен връх в Япония, като се покачи до 7,819,902 йени. Този скок се случи в рамките на по-широк икономически пейзаж, белязан от забележителни промени, като например спада на японската йена до най-ниското ѝ ниво спрямо долара от 33 години насам.

Пазарните анализатори отдават ръста при стойността на флагманската криптовалута с множество фактори, включващи икономическата политика на Япония, тенденциите на световния пазар и ескалиращото приемане на дигиталните валути в Азиатско-тихоокеанския регион.

На фона на тези новини Етериум (ETH) също отбеляза скок на цената си, достигайки границата от $2,800 за първи път от май 2022 г. насам. Това повишение беше предизвикано от спекулациите на търговците относно потенциалното одобрение на спот ETH борсово търгуван фонд в САЩ.

Подобно одобрение би могло значително да повиши привлекателността на ETH за институционалните инвеститори, като по този начин допълнително засили пазарната му стойност. По-специално, няколко известни финансови компании, включително Franklin Templeton, BlackRock, Fidelity, Ark и 21Shares, Grayscale, VanEck, Invesco, Galaxy и Hashdex, вече подадоха заявления за ETF за ETH.

Тези дружества вече представиха спот ETF-и за Биткойн, които бяха пуснати в средата на януари. От въвеждането им тези фондове са натрупали общо BTC на стойност $11 милиарда. Този приток на институционален капитал изигра решаваща роля за стимулирането на цената на Биткойн, която надхвърли границата от $52,000.

Институционалният интерес стимулира появата на ETF

Нарастващият интерес към ETF-ите за криптовалути отразява по-широка тенденция на институционално приемане в рамките на пространството на дигиталните активи. Институционалните инвеститори, включително хедж фондове, мениджъри на активи и корпорации, все повече признават потенциала на криптовалутите като алтернативен инвестиционен клас.

Одобрението на спот ETF за ETH, по-специално, се разглежда като важен етап, който може да отключи значително институционално търсене спрямо Етериум. Важно е обаче да се отбележи, че регулаторната несигурност остава ключов проблем, тъй като властите продължават да се борят с въпроси, свързани със защитата на инвеститорите, целостта на пазара и финансовата стабилност.

Въпреки тези предизвикателства цялостната перспектива за криптовалутите остава положителна, подхранвана от нарастващото масово приемане и утвърждаване. Тъй като световните икономики се ориентират в несигурността, дигиталните активи предлагат на инвеститорите хеджиране срещу инфлация и обезценяване на валутата, което ги прави атрактивен вариант за диверсификация на портфейла. С нарастващото институционално участие и регулаторната яснота пазарът на криптовалути изглежда е готов за по-нататъшен растеж и съзряване през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Стана ясна датата за одобрение на спот Етериум ETF според анализатор на Bloomberg

След известно време на чакане, датата за окончателното одобрение на заявленията за спот Етериум ETF предполагаемо стана ясна.

15.06.2024 0:37 1 мин. четене

Най-големият телеком в Европа започва да копае Биткойн

По време на Биткойн конференцията в Прага, състояла се между 13 и 15 юни, представител на една от най-големите телекомуникационни компании в света излезе с важно съобщение.

14.06.2024 23:58 2 мин. четене

Ето защо може да очакваме крипто пазарите да продължат бичата тенденция

Светът на криптовалутите показа признаци на възстановяване след жестоката крипто зима. Много дигитални валути достигнаха или се доближават до рекордно високи нива, което показва обещаващите им бъдещи перспективи.

14.06.2024 21:30 2 мин. четене

Ще успее ли цената на Toncoin да продължи възходящата си тенденция?

TON се оказа най-добре представящата се криптовалута миналата седмица в сравнение с други валути, които не успяха да постигнат значителни печалби.

14.06.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.