НАЧАЛО Други

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

септември 27, 2022 9:00 0 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

Новината беше потвърдена в указ на руския президент Владимир Путин, публикуван в понеделник на уебсайта на Кремъл.

Сноудън пристигна за първи път в Русия през 2013 г., след като изтекоха секретни файлове, които разкриха огромна мрежа от вътрешно и международно наблюдение от страна на правителството на САЩ. Впоследствие Кремъл му предостави убежище, въпреки че САЩ му повдигнаха обвинения в шпионаж.

През 2020 г. Сноудън обяви, че той и съпругата му са подали молба за руско гражданство, тъй като по време на пандемията са очаквали първото си дете.

Указът на Путин за предоставяне на гражданство на Сноудън бързо доведе до шеги в социалните медии, че информаторът скоро ще бъде призован в руската армия, за да се бие в Украйна като част от общонационалната кампания за мобилизация на страната.

Руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена заяви пред държавната информационна агенция „Риа Новости“, че клиентът му не може да бъде мобилизиран, защото преди това не е служил в руските въоръжени сили. Адвокатът добави, че съпругата на Сноудън, Линдзи Милс, също кандидатства за руско гражданство.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година


Докато живее в Русия, разобличителят до голяма степен не се показва, като от време на време публикува снимки на семейството си в Москва. През 2019 г. той заяви, че е готов да се върне в САЩ, ако му бъде гарантиран справедлив съдебен процес.

Информаторът запази мълчанието си по отношение на неотдавнашните действия на Кремъл в Украйна, като заяви, че възгледите му вече не са „полезни“, след като погрешно настояваше, че американското разузнаване е сгрешило при прогнозиране на руската атака срещу съседката му.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

ноември 26, 2022 17:03 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Мечият пазар почти се изчерпа, твърди директора на deVere Group

Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group Найджъл Грийн е оптимист, че мечият пазар на криптовалутите ще приключи след месеци.

ноември 26, 2022 15:19 1 мин. четене

Binance събра $2 милиарда за спасителния фонд за индустрията

Binance се ангажира да предостави $2 милиарда на обявения наскоро спасителен фонд за крипто индустрията. 

ноември 26, 2022 12:51 1 мин. четене