НАЧАЛО Други

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

септември 27, 2022 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

Новината беше потвърдена в указ на руския президент Владимир Путин, публикуван в понеделник на уебсайта на Кремъл.

Сноудън пристигна за първи път в Русия през 2013 г., след като изтекоха секретни файлове, които разкриха огромна мрежа от вътрешно и международно наблюдение от страна на правителството на САЩ. Впоследствие Кремъл му предостави убежище, въпреки че САЩ му повдигнаха обвинения в шпионаж.

През 2020 г. Сноудън обяви, че той и съпругата му са подали молба за руско гражданство, тъй като по време на пандемията са очаквали първото си дете.

Указът на Путин за предоставяне на гражданство на Сноудън бързо доведе до шеги в социалните медии, че информаторът скоро ще бъде призован в руската армия, за да се бие в Украйна като част от общонационалната кампания за мобилизация на страната.

Руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена заяви пред държавната информационна агенция “Риа Новости”, че клиентът му не може да бъде мобилизиран, защото преди това не е служил в руските въоръжени сили. Адвокатът добави, че съпругата на Сноудън, Линдзи Милс, също кандидатства за руско гражданство.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година


Докато живее в Русия, разобличителят до голяма степен не се показва, като от време на време публикува снимки на семейството си в Москва. През 2019 г. той заяви, че е готов да се върне в САЩ, ако му бъде гарантиран справедлив съдебен процес.

Информаторът запази мълчанието си по отношение на неотдавнашните действия на Кремъл в Украйна, като заяви, че възгледите му вече не са “полезни”, след като погрешно настояваше, че американското разузнаване е сгрешило при прогнозиране на руската атака срещу съседката му.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Шефът на Terraform Labs може да изтърпи присъдата си както в САЩ, така и Южна Корея

Според високопоставен южнокорейски прокурор съоснователят и главен изпълнителен директор на Terraform Labs, До Куон, е изправен пред потенциални правни последствия в САЩ и Южна Корея.

юни 8, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.