НАЧАЛО Други

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

27.09.2022 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

Новината беше потвърдена в указ на руския президент Владимир Путин, публикуван в понеделник на уебсайта на Кремъл.

Сноудън пристигна за първи път в Русия през 2013 г., след като изтекоха секретни файлове, които разкриха огромна мрежа от вътрешно и международно наблюдение от страна на правителството на САЩ. Впоследствие Кремъл му предостави убежище, въпреки че САЩ му повдигнаха обвинения в шпионаж.

През 2020 г. Сноудън обяви, че той и съпругата му са подали молба за руско гражданство, тъй като по време на пандемията са очаквали първото си дете.

Указът на Путин за предоставяне на гражданство на Сноудън бързо доведе до шеги в социалните медии, че информаторът скоро ще бъде призован в руската армия, за да се бие в Украйна като част от общонационалната кампания за мобилизация на страната.

Руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена заяви пред държавната информационна агенция “Риа Новости”, че клиентът му не може да бъде мобилизиран, защото преди това не е служил в руските въоръжени сили. Адвокатът добави, че съпругата на Сноудън, Линдзи Милс, също кандидатства за руско гражданство.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква се 1 милион австралийци да влезнат в крипто до една година


Докато живее в Русия, разобличителят до голяма степен не се показва, като от време на време публикува снимки на семейството си в Москва. През 2019 г. той заяви, че е готов да се върне в САЩ, ако му бъде гарантиран справедлив съдебен процес.

Информаторът запази мълчанието си по отношение на неотдавнашните действия на Кремъл в Украйна, като заяви, че възгледите му вече не са “полезни”, след като погрешно настояваше, че американското разузнаване е сгрешило при прогнозиране на руската атака срещу съседката му.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ създава инфлацията според икономист

Тъй като САЩ се борят с инфлацията, известният американски икономист Питър Шиф обвинява правителството, по-специално Федералния резерв на САЩ, че са причина за нея, като оспори широко разпространеното мнение, че повишаването на заплатите е действителният източник на увеличението на цените.

20.05.2024 19:00 2 мин. четене

Предстои тежко лято за инвеститорите на фондовите пазари

Според експерти от Уолстрийт, интервюирани от Business Insider, инвеститорите се подготвят за предизвикателно лято, като прогнозите са за застой или корекция на пазара през следващите месеци.

20.05.2024 15:30 3 мин. четене

Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

Финансовият срив от 2008 г. и икономическите сътресения, причинени от Ковид пандемията, напомниха на света за суровата реалност на традиционните икономически рецесии.

20.05.2024 14:00 2 мин. четене

Крипто стартъпите са привлекли $2.4 милиарда от началото на годината

Първото тримесечие на 2024 г. е определен като значим прецедент за стартиращите крипто компании, които са си осигурили впечатляващите $2.4 милиарда чрез 518 отделни сделки за финансиране.

20.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.