НАЧАЛО Други

Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

юни 15, 2018 14:37 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

В понеделник изследователи от Тексаския университет в Остин публикуваха изследване, в което се посочва, че Tether е бил използван за прекомерно влияние върху покачването на Биткойн през 2017 г.

Техният доклад изглежда потвърждава това, което мнозина вярват в продължение на месеци, ако не и години, че пазарите на криптовалути са податливи на манипулация.

Когато цената на Биткойн спадне, търговците и журналистите се карат да обяснят внезапния спад. През последните 24 часа Биткойн е паднал с почти седем процента, според CoinMarketCap.

Издадено на 13-ти юни 2018 г., изследването на проф. Джон Грифин и докторанта Амин Шамс предполагат, че Tether (USDT), цифрова валута, за която се предполага, че е подкрепена от резерви в щатски долари, е била използвана за поддържане на цените на борсата за криптовалути Bitfinex. Това е всеизвестно в рамките на общността на крипто от край време, но изследването придава академичното правоподобност на изказванията.

В статията Грифин и Шамс пишат: „Чрез картографиране на блокчейна на Биткойн и Tether можем да установим, че субектите, свързани с Bitfinex, използват Tether за закупуване на Биткойн при понижаване на цените. Подобна подкрепа на цените е успешна, след като цените на Биткойн се покачват след периодите на интервенция.“


С други думи: за да се противодейства на спада на цените, изглежда, че някой в Bitfinex използва Tether, за да купува Биткойн.

Можем да си спомним, че през декември Commodity Futures Trading Comission призова Bitfinex и Tether, които имат припокриващи се мениджърски екипи. И през януари Tether се раздели с одитора си, Friedman LLP.

Учените продължават:

Тези ефекти са налице само след отрицателнa възвръщаемост и периоди след отпечатването на Tether. Всъщност дори и по-малко от 1% от крайния обмен на Tether за Биткойн има значителни агрегирани ценови ефекти. Покупката на Биткойн с Tether също се появява по-агресивно точно под характерните кръгли прагове, където ценовата подкрепа може да бъде най-ефективна.

Отново на ясен език: в периоди, непосредствено след падането на цените на Биткойн, а Tether имат още няколко USDT токена, тогава е ясно, че някой изкуствено натиска цената на Биткойн. Също така изглежда, че активността е по-концентрирана на определени нива (например близо 7,100 долара, а не 7,084 долара). Това вероятно е така, защото тези ценови равнища може да са психологически важни. По същество, ако котировките паднат под определен праг, участниците на пазара биха могли да се страхуват и това би могло да доведе до паническа продажба.

„Прокситата за търсенето на Tether получават малка подкрепа в данните“, добавят Грифин и Шамс, „но резултатите ни са в съответствие с хипотезата за манипулиране“.

С други думи, изглежда, че купувачите на крипто не се интересуват наистина от Tether , а изследователите са доста уверени, че производството на на USDT има много общо с цените на Биткойн, които остават високи.

Като цяло нашите констатации осигуряват значителна подкрепа на мнението, че манипулирането на цените може да се окаже в основата на значителни изкривяващи ефекти в криптовалутите. Тези констатации предполагат, че наблюдението и мониторингът на външния капиталов пазар може да са необходими, за да се получи истински свободен пазар.

Статия публикувана миналата година от професор Нийл Гандал, докторанта Дж.Т. Хамик, асистентката Тайлър Мур и студентката во магистърска програма Тали Оберман изследват подозрителната търговска дейност по MtGox между февруари и ноември 2013 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance значително разширява обхвата си с нова придобивка

Най-голямата криптоборса Binance планира да навлезе отново на японския пазар, придобивайки 100% дял в лицензиран доставчик на крипто услуги в страната.

декември 1, 2022 21:41 1 мин. четене

Тези два фактора могат да сринат криптовалутите, твърди Марк Юско

Известният мениджър на хедж фонд, Марк Юско изрази мнението си дали сривът на FTX ще ускори или забави мечия пазар. В неотдавнашен подкаст Юско насочи вниманието върху два ключови елемента на крипто сектора – Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) и Tether (USDT). 

декември 1, 2022 20:32 1 мин. четене

Ето какво доведе до сривът на FTX, според директора на BlackRock

По време на срещата Dealbook 2022 на New York Times, Лари Финк, главният изпълнителен директор на най-голямата компания за управление на активи в света BlackRock сподели, че според него причината за неуспеха на FTX е, че тя е създала свой собствен токен, който е централизиран и следователно противоречи на целия етос на криптовалутите.

декември 1, 2022 17:45 1 мин. четене

Популярна чат платформа продава потребителски имена за милиони

За по-малко от месец Telegram са продали потребителски имена в Open Network на стойност $50 милиона.

декември 1, 2022 16:45 1 мин. четене