НАЧАЛО Други

Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

юни 15, 2018 14:37 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

В понеделник изследователи от Тексаския университет в Остин публикуваха изследване, в което се посочва, че Tether е бил използван за прекомерно влияние върху покачването на Биткойн през 2017 г.

Техният доклад изглежда потвърждава това, което мнозина вярват в продължение на месеци, ако не и години, че пазарите на криптовалути са податливи на манипулация.

Когато цената на Биткойн спадне, търговците и журналистите се карат да обяснят внезапния спад. През последните 24 часа Биткойн е паднал с почти седем процента, според CoinMarketCap.

Издадено на 13-ти юни 2018 г., изследването на проф. Джон Грифин и докторанта Амин Шамс предполагат, че Tether (USDT), цифрова валута, за която се предполага, че е подкрепена от резерви в щатски долари, е била използвана за поддържане на цените на борсата за криптовалути Bitfinex. Това е всеизвестно в рамките на общността на крипто от край време, но изследването придава академичното правоподобност на изказванията.

В статията Грифин и Шамс пишат: „Чрез картографиране на блокчейна на Биткойн и Tether можем да установим, че субектите, свързани с Bitfinex, използват Tether за закупуване на Биткойн при понижаване на цените. Подобна подкрепа на цените е успешна, след като цените на Биткойн се покачват след периодите на интервенция.“


С други думи: за да се противодейства на спада на цените, изглежда, че някой в Bitfinex използва Tether, за да купува Биткойн.

Можем да си спомним, че през декември Commodity Futures Trading Comission призова Bitfinex и Tether, които имат припокриващи се мениджърски екипи. И през януари Tether се раздели с одитора си, Friedman LLP.

Учените продължават:

Тези ефекти са налице само след отрицателнa възвръщаемост и периоди след отпечатването на Tether. Всъщност дори и по-малко от 1% от крайния обмен на Tether за Биткойн има значителни агрегирани ценови ефекти. Покупката на Биткойн с Tether също се появява по-агресивно точно под характерните кръгли прагове, където ценовата подкрепа може да бъде най-ефективна.

Отново на ясен език: в периоди, непосредствено след падането на цените на Биткойн, а Tether имат още няколко USDT токена, тогава е ясно, че някой изкуствено натиска цената на Биткойн. Също така изглежда, че активността е по-концентрирана на определени нива (например близо 7,100 долара, а не 7,084 долара). Това вероятно е така, защото тези ценови равнища може да са психологически важни. По същество, ако котировките паднат под определен праг, участниците на пазара биха могли да се страхуват и това би могло да доведе до паническа продажба.

„Прокситата за търсенето на Tether получават малка подкрепа в данните“, добавят Грифин и Шамс, „но резултатите ни са в съответствие с хипотезата за манипулиране“.

С други думи, изглежда, че купувачите на крипто не се интересуват наистина от Tether , а изследователите са доста уверени, че производството на на USDT има много общо с цените на Биткойн, които остават високи.

Като цяло нашите констатации осигуряват значителна подкрепа на мнението, че манипулирането на цените може да се окаже в основата на значителни изкривяващи ефекти в криптовалутите. Тези констатации предполагат, че наблюдението и мониторингът на външния капиталов пазар може да са необходими, за да се получи истински свободен пазар.

Статия публикувана миналата година от професор Нийл Гандал, докторанта Дж.Т. Хамик, асистентката Тайлър Мур и студентката во магистърска програма Тали Оберман изследват подозрителната търговска дейност по MtGox между февруари и ноември 2013 г.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Крипто заемодателят Hodlnaut замразява тегленията и депозитите

Платформата за крипто кредитиране Hodlnaut спря тегленията при очевидна криза на ликвидността.

август 8, 2022 19:38 1 мин. четене

690% ръст в продажбите на NFT колекцията CryptoDickbutts

Минималната цена на CryptoDickbutts от третата серия се повиши, тъй като видни влиятелни личности се похвалиха със своите DickButt чанти и похвалиха общността на CDB.

август 8, 2022 13:48 1 мин. четене

Voyager Digital обяви възстановяване на клиентските тегления

Изпадналата в затруднение платформа за крипто кредитиране Voyager Digital обяви плановете си да възобнови тегленията за клиентите си тази седмица, след като подаде молба за обявяване в несъстоятелност миналия месец.

август 8, 2022 10:40 1 мин. четене

Tiffany разпродаде цялата си NFT колекция за 20 минути

Американският търговец на луксозни бижута Tiffany & Co. дебютира и разпродаде всичките си 250 NFT в петък за около 20 минути.

август 8, 2022 9:31 1 мин. четене