Home

Проектът за криптовалута на Facebook продължава своето развитие с пълна сила

24.01.2020 15:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проектът за криптовалута на Facebook продължава своето развитие с пълна сила

Проектът за криптовалута на Facebook, именуван Libra, понесе още един голям удар във вторник с напускането на Vodafone.

Британският телекомуникационен гигант се присъединява към няколко оригинални членове на Асоциацията Libra, които се отказаха миналата година, само месеци след като Facebook обяви създаването на изключително противоречивия си проект за стабилна монета през юни.

Амбициозният проект, който има за цел да предостави на 1,7 милиарда небанкирани възрастни по света достъп до финансови услуги, тепърва трябва да успокоява регулаторите. Правителствата продължават да изразяват дълбока загриженост относно способността на Facebook да ръководи проект, включващ частни финансови данни.

Критиците също предупредиха, че водена от Facebook валута, без значение колко децентрализирана, би дала на технологичния гигант, с огромната си потребителска база от над два милиарда потребители, твърде много сила, която ще даде нужното, за да се свали съществуващата световна финансова система.

В изявление Vodafone и Libra потвърдиха, че телекомуникационният гигант вече е осмата компания, която напуска консорциума, базиран в Швейцария, като се присъединява към Visa, MasterCard, PayPal, eBay, Stripe, Booking Holdings и Mercado Pago.

Съобщава се, че Vodafone ще се съсредоточи върху собствената си платформа за мобилни плащания – M-Pesa, за да помогне на предлагането на достъпни опции за небанкираните в шест африкански държави. Говорител на фирмата сподели,

„От самото начало казахме, че желанието на Vodafone е да даде истински принос за разширяване на финансовото включване. Оставаме изцяло ангажирани с тази цел.”

С излизането на Vodafone, Libra разполага с дълъг списък с чакащи от около 1500 кандидати за членове – компании, които подкрепят инициативата и искат да бъдат включени в проекта за датата на пускане на продукта. След предишните напускания от Асоциация Libra, ръководителят на проекта, Дейвид Маркъс, описа развитието като очаквано.

„Промяната на тази величина е трудна. Знаеш, че се занимаваш с нещо, когато се създава толкова голям натиск.”

Въпреки предизвикателствата пред регулациите, скептицизма и загубените членове, Libra продължават напред, с поглед към 466 милиарда долара – сумата на рекордно високите парични преводи към държави с нисък и среден доход през 2017 г. – и 613 милиарда долара, сумата на глобалните парични преводи за същия период. Асоциацията потвърждава,

„Вярваме, че глобалното, отворено, мигновено и евтино движение на пари ще създаде огромна икономическа възможност и повече търговия по целия свят.“

Миналата седмица управителният съвет гласува за създаване на Технически ръководен комитет (TSC) за проекта Libra, който да помогне за ръководството на техническата пътна карта и за изграждането на общност за развитие на Libra.

Джордж Кабрера III, един от ръководителите в Calibra, коментира;

„Създаването на този комитет представлява забележителен момент за откритостта и устойчивостта на Libra, тъй като напредваме към старта на нашата мрежа.“

Според Асоциацията, първото тримесечие на 2020 г. ще разкрие повече подробности за развитието на проектите.

„През първото тримесечие на 2020 г. TSC ще публикува рамката за техническо управление и свързаните с нея документи. Това ще включва процеса, чрез който общността с отворен код може да предложи технически промени в мрежата и прозрачен процес за оценка на тези предложения.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Apple открива NFC технологията на iPhone след споразумение с ЕС

Apple избегна сериозни глоби от страна на Европейската комисия, като се съгласи да предостави своята технология за NFC чипове, която е от решаващо значение за безконтактните плащания с iPhone, на доставчици от трети страни.

12.07.2024 15:30 1мин. четене

Mastercard обяви ново партньорство с блокчейн компания

Mastercard интегрира своя приложен програмен интерфейс (API) за откриване на сметки с Alchemy Pay, подобрявайки функциите за сигурност и контрол на риска за решенията конвертиране на крипто към фиат и обратно на Alchemy Pay.

11.07.2024 21:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.