НАЧАЛО Регулации

Президентът на Бразилия официално одобри плащанията с криптовалути

декември 24, 2022 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на Бразилия официално одобри плащанията с криптовалути

Жаир Болсонаро, президентът на Бразилия, който ще напусне поста си на 31 декември подписа законопроект, целящ да легализира използването на криптовалути като метод за плащане в страната.

На 22 декември канцеларията на Болсонаро съобщи, че президентът е подписал законопроект 14.478, който е влязъл в сила след одобрение от Камарата на депутатите на страната. 

Законодателният орган изпрати законопроекта до президента на 29 ноември като последна стъпка в признаването на криптоплащанията.

Какво гласи закона?

Според законопроекта жителите на Бразилия няма да могат да използват криптовалути като Биткойн (BTC) като законно платежно средство в страната.

Въпреки това той включва много дигитални валути в определението за законни методи на плащане в страната. Той също така установява лицензионен режим за доставчиците на услуги, свързани с дигитални активи и определя санкции за измами свързани с такива.

В съобщението на Болсонаро не се посочва коя федерална агенция би могла да отговаря за надзора на криптоплащанията. Въпреки това, подобно на САЩ, дигиталните активи, считани за ценни книжа, попадат под регулаторния чадър на бразилската Комисия по ценните книжа и фондовите борси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цена на Биткойн – ще изненада ли Коледа крипто инвеститорите?


Законът също така включва разпоредби, вероятно изготвени поради срива на FTX, изискващи от криптоборсите да правят разлика между потребителски и фирмени активи.

Законът за криптовалутите ще влезе в сила след 180 дни, някъде около юни 2023 г. Предвижда се Болсонаро да напусне поста си след броени дни, след което Луис Инасио Лула да Силва ще поеме президентството на страната от 1 януари.

Луис Силва беше президент на Бразилия от 2003 до 2010 г. и съдейки по това, че е правил изявления в полза на приемането на крипто и блокчейн може да се смята, че е позитивно настроен спрямо сектора.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Филипинският регулатор на ценни книжа иска да регулира криптовалутите

Филипинският регулатор на ценни книжа ще въведе по-строги правила за криптовалутите, както и свързаните бизнеси и финансови продукти.

януари 30, 2023 13:03 2 мин. четене

Южна Корея ще пусне нова система за проследяване на криптовалути

Министерството на правосъдието в Южна Корея обяви плановете си да въведе система за криптографско проследяване.

януари 29, 2023 15:00 2 мин. четене

Нов законопроект иска да легализира криптовалутите в Ню Йорк

На 26 януари законодателите в Ню Йорк внесоха в местния сенат законопроект, който може да позволи на държавните агенции да признават криптовалутата за законно платежно средство.

януари 28, 2023 21:21 2 мин. четене

SEC проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт.

януари 27, 2023 22:00 1 мин. четене