НАЧАЛО Други

Предупреждение за рецесия в САЩ от исторически точен индикатор

11.06.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Предупреждение за рецесия в САЩ от исторически точен индикатор

От 20 месеца насам индикатор за рецесия свети в червено, а икономистът, който пръв го използва, предупреждава, че не му се отдава значение.

Кембъл Харви заяви пред Fox Business, че това е голяма грешка, докато говореше за инвертираната доходност. Преди повече от 30 години професор по финанси от университета Дюк вижда това за първи път. Той твърди, че инвертираната доходност на 3-месечните американски държавни облигации, която надхвърля 10-годишната, се е случвала преди всяка рецесия от 60-те години насам без изключение.

През последните 20 месеца, считано от октомври 2022 г., има обърната крива на доходността; Харви заяви, че „въз основа на историята все още може да сме в рецесия“. Той спомена, че при предишни рецесии са били необходими до 23 месеца след като такава инверсия е сигнализирала за себе си, преди действително да започнат да се проявяват, така че може би все още не е свършила. Той също така отбеляза, че ако до октомври няма спад, то този път ще отнеме повече време, отколкото когато и да било преди.

През май той изрази опасения, че икономиката се забавя и може да се свие в рамките на шест или девет месеца, а през януари заяви, че през тази година очаква лек спад.

Въпреки че тревогите за рецесия напоследък намаляха, все още има някои сериозни опасения. През последното тримесечие ръстът на БВП се понижи от почти 5% за третото тримесечие на миналата година до едва 1.3%, безработицата расте бавно, а инфлацията от няколко месеца насам се задържа над целта на Федералния резерв от 2%.

В отговор на това, че през лятото на 2022 г. инфлацията достигна най-високата си точка от 40 години насам – 9% – което е повече от четири пъти над това, което трябва да бъде, Фед повиши лихвените проценти от почти нула до 5%.

При такива високи равнища хората правят по-малко разходи; предприятията правят по-малко инвестиции или наемат по-малко работници, докато месечните им разходи за обслужване на дълга ефективно нарастват, като по този начин обикновено се охлаждат икономическите дейности, увеличавайки по този начин шансовете за навлизане в рецесия.

На пръв поглед дори и обърнатата крива на доходността на облигациите на Харви да не изглежда като нищо повече от фалшив сигнал, тя определено не бива да се пренебрегва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на OpenAI предполагаемо коментира потенциални промени в компанията

В петък The Information сподели за разговор на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в който е информирал някои акционери за това как компанията му може да обмисли промяна на структурата.

15.06.2024 20:00 1 мин. четене

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.