НАЧАЛО Други

Представляват ли криптовалутите риск за банковата система?

януари 6, 2023 22:24 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Представляват ли криптовалутите риск за банковата система?

Службата за контрол на валутата на САЩ (OCC) публикува съвместно изявление с Федералния резерв и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), в което призовава американските банки да бъдат по-предпазливи по отношение на рисковете, свързани с крипто.

Изявлението идва след краха на FTX, Terra и крипто компаниите Three Arrows Capital (3AC) и Celsius Network, които претърпях срив през 2022 г.

То гласи:

Събитията от изминалата година бяха белязани от значителна волатилност и разкриване на уязвимости в сектора на криптоактивите. Тези събития подчертават редица ключови рискове, свързани с криптo и участниците в този сектор, с които банковите организации трябва да са наясно.

Също така агенциите заявяват, че ще продължат да подхождат внимателно и предпазливо към настоящите и бъдещите дейности и експозиции на традиционните банки, свързани с крипто.

Важно е рисковете, свързани със криптовалутния сектор, които не могат да бъдат смекчени или контролирани да не се прехвърлят към банковата система.

Фед, OCC и FDIC също така заявяват, че има значителни опасения за безопасността и стабилността на бизнес моделите, насочени към крипто и тези с концентрирана експозиция към новия клас активи.

Как рисковете от криптопазара могат да се пренесат в банковата система?

Съществуват няколко начина, по които рисковете от пазара на криптовалути могат да се прехвърлят към традиционната банкова система:

1 – Ако дадена борса за криптовалути бъде хакната или фалира, това може да доведе до загуби за клиентите на борсата. Ако тези клиенти са депозирали средства от банковите си сметки в борсата, тогава съществува риск банките да бъдат изложени на тези загуби.

2 – Някои банки и финансови институции са започнали да предлагат инвестиционни продукти, които се основават на криптовалути, като например фючърсни договори за Биткойн (BTC). Ако стойността на актива спадне драстично, това може да доведе до загуби за банките и финансовите институции, които са емитирали тези продукти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Лоша новина за крипто мечките – краят на низходящия тренд наближава


3 – Някои банки са започнали да предлагат кредити, които са обезпечени с криптовалути. Ако стойността на криптовалутата спадне значително, това може да доведе до загуби за банката, ако не успее да възстанови пълната стойност на заема при продажбата на криптовалутата.

4 – Криптовалутите се използват за изпирането на пари. Ако традиционните банки и финансови институции не успеят да наблюдават и предотвратят по подходящ начин тези дейности, те биха могли да бъдат подложени на регулаторни санкции и да навредят на репутацията си.

Важно е банките и финансовите институции внимателно да обмислят и управляват рисковете, свързани с дейностите, свързани с криптовалути с цел те да не се разпространят до традиционната банкова система. От друга страна това не е оправдание за прекомерно регулиране на сектора или регулиране чрез правоприлагане, каквото SEC често практикува.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Закупилите NFT на Porsche могат да ги върнат в срок от 14 дни

Porsche създаде прецедент в сферата на NFT с включването на 14-дневен срок за връщане в условията на дебютната си колекция.

януари 28, 2023 11:00 2 мин. четене

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене