НАЧАЛО Крипто Крими

Поредният DeFi протокол претърпя хак за стотици милиони

април 18, 2022 7:31 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредният DeFi протокол претърпя хак за стотици милиони

Beanstalk, децентрализиран кредитен протокол за стабилни монети, претърпя експлоатация в неделя, 17-ти април, което доведе до липсата на $181 милиона в различни токени.

„Beanstalk претърпя експлоатация днес. Екипът на Beanstalk Farms разследва атаката и ще направи съобщение до общността възможно най-скоро” – писаха от Beanstalk на официалната си страница в Twitter след хака.

Според нишка от туитове на крипто изследователя Игор Игамбердиев, хакера е успял да измъкне $76 милиона след умело хореографирания обир. Според изследователите атаката не е била ‘bridge’ експлоатация, както в случая с Ronin, а флаш заем атака.

Хакерът впоследстие използва придобитите активи, за да гласува за предложение за управление на BIP18, което премести всички средства от протоколния договор към експлоататора. След това експлоататорът „дари“ 250,000 USDC на крипто фонда за Украйна, преди да използва друга част за изплащане на флаш заемите. 

По-късно той преобразува останалите средства в 24.8k WETH ($76 милиона), част от които бяха изпратени на Tornado, докато останалата част (първоначалната сума, използвана за стартиране на атаката) беше изтеглена с помощта на DeFi моста Synapse.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Иран започва да налага сериозни санкции на нелегалните копачи на криптовалути

Към момента на писане на статията Beanstalk поиска помощ от общността на DeFi и експерти по блокчейн анализи, „за да ни помогнат да ограничим способността на експлоататора да тегли средства чрез централизирани борси“. Те също така казаха, че са готови да преговарят с хакера. От друга страна, Tornado Cash все още не са отговорили на запитването.

След поредица от атаки срещу DeFi протоколи през последните шест месеца, Tornado Cash все по-често става обект на критики за предполагаемо подпомагане на инвестиционни измами. Протоколът вече е под интензивен контрол от американските регулатори след хак, при който около $625 милиона бяха източени от Ronin, блокчейн мрежата, подкрепяща крипто играта Axie Infinity.

В петък Tornado Cash потърси услугите на фирмата за проучване на крипто данни Chainalysis, за да блокира санкционираните от OFAC адреси от достъп до протокола, повишавайки надеждите за сигурността на потребителите на DeFi. Въпреки това, докато това може да помогне за смекчаване на заплахата от изпиране на откраднати активи, смарт договорите, работещи по протокола, са неизменни, което означава, че хакерите все още могат да използват Tornado Cash за анонимно теглене.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене

Подозрения за участие на Северна Корея в хакерската атака срещу Euler Finance

Крипто общността следи отблизо най-големия хак при децентрализираните финанси (DeFi) за 2023 г., заради който Euler Finance загуби $197 милиона.

март 19, 2023 21:00 2 мин. четене