НАЧАЛО Крипто Крими

Полицията в Испания арестува “крипто джихадист”

02.02.2024 12:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Полицията в Испания арестува “крипто джихадист”

Испанските правоприлагащи органи заявиха, че разследването на дейности, свързани с криптовалути, представлява предизвикателство след задържането на "крипто джихадист" в Барселона.

Лицето е заподозряно, че притежава множество крипто адреси, свързани с терористични мрежи, финансиращи ИДИЛ. Според Министерството на вътрешните работи (МOL) на Испания мъжът е управлявал крипто адреси, свързани с три международни мрежи за финансиране на тероризма, подкрепящи ИДИЛ, което усложнява разследванията на службите за сигурност.

МOL подчерта значението на международното сътрудничество при неутрализирането на такива мрежи, като посочи необходимостта от тясно взаимодействие с агенции като френската DGSI, американското ФБР, шведската SÄPO и Европол.

При предишен инцидент испанската полиция арестува пет лица за предполагаемо финансиране на джихадисти чрез криптовалути и планиране на терористични атаки.

Съобщава се, че от групата са иззети криптовалути на стойност $217,000. В неотдавнашното съобщение на министерството се изтъква, че Ковид пандемията през 2020 г. е катализатор за терористите да се адаптират към крипто, компенсирайки ограничената лична мобилност в няколко държави. Арестуваното лице в Барселона в момента е задържано и ще бъде прехвърлено в арест.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Хакерът, който отмъкна 120,000 BTC вече е свидетел за американското правителство

В неочакван обрат на събитията Иля Лихтенщайн, който се прочу с участието си в хакерската атака срещу Bitfinex заедно със съпругата си Хедър Морган, сега се превърна в ключов свидетел на правителството на САЩ.

28.02.2024 18:00 2 мин. четене

Екстрадицията на основателя на Terra може да бъде отложена – отново

Съдебната сага, в която е замесен До Куон, основателят на Terraform Labs, може би ще претърпи нов обрат.

27.02.2024 21:00 1 мин. четене

Американски прокурори искат бившия директор на Binance да предаде всичките си паспорти

Американските прокурори настояват бившият главен изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао да предаде паспортите си и да остане в Съединените щати по време на съдебния процес.

27.02.2024 13:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.