НАЧАЛО Финтех

По-голямата част от австралийците са против CBDC

октомври 24, 2022 19:07 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
По-голямата част от австралийците са против CBDC

Според неотдавнашно проучване, публикувано от глобалната компания Morning Consult, само една четвърт от австралийците подкрепят емитирането на дигитална валута на централната банка (CBDC).

Само 5% от австралийците, участвали в проучването, биха се изказали “категорично” в полза на подобна инициатива.

Забележително е, че подкрепата за емитирането на CBDC е значително по-висока в развиващите се пазари. Например 61% от колумбийците биха искали тяхното правителство да емитира CBDC. 66% от индийците също биха подкрепили подобна инициатива. Най-слаба е подкрепата за CBDC в Япония: само 3% от жителите на страната се застъпват за такава инициатива.

Подобна разлика може да се дължи на факта, че хората от развиващите се страни имат ограничен достъп до традиционните банкови услуги, поради което мнозина виждат в CBDC инструмент за насърчаване на финансовото приобщаване.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: NFT: Колко струва първият туит в момента?


Значителна част от анкетираните както от развитите, така и от развиващите се пазари обаче са съгласни, че частните криптовалути, като Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), биха представлявали заплаха за финансовата стабилност.

В Австралия само 15% от анкетираните са убедени, че криптовалутите биха били в състояние да подсилят финансовата стабилност. В същото време почти половината от анкетираните в Индия гледат положително на криптовалутите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Microsoft възнамерява да включи портфейли за криптовалути в Xbox

Неотдавна публикувани документи разкриха намеренията на Microsoft да включи портфейли за криптовалути в своята игрова конзола Xbox.

септември 27, 2023 13:00 2 мин. четене

Топ британска банка стартира нова стейкинг услуга чрез своето крипто подразделение

Дъщерното дружество на Standard Chartered за криптовалути, Zodia Custody, въведе нова услуга, която позволява на крипто инвеститорите да генерират пасивен доход от своите дигитални активи.

септември 22, 2023 11:00 2 мин. четене

Банков гигант навлиза в крипто пространството с нови блокчейн услуги

Citigroup направи новаторско съобщение, като представи пионерските си услуги Citi Token Services, отбелязвайки трансформиращ етап в областта на управлението на парични средства и търговското финансиране.

септември 19, 2023 11:00 2 мин. четене

Visa похвали крипто проект, който има “предимство пред другите блокчейни”

Гигантът в областта на кредитните карти Visa изтъкна отчетливите технологични предимства на конкурент на Етериум (ETH) в сферата на платформите за плащане.

септември 14, 2023 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.