Home

По-голямата част от австралийците са против CBDC

24.10.2022 19:07 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
По-голямата част от австралийците са против CBDC

Според неотдавнашно проучване, публикувано от глобалната компания Morning Consult, само една четвърт от австралийците подкрепят емитирането на дигитална валута на централната банка (CBDC).

Само 5% от австралийците, участвали в проучването, биха се изказали “категорично” в полза на подобна инициатива.

Забележително е, че подкрепата за емитирането на CBDC е значително по-висока в развиващите се пазари. Например 61% от колумбийците биха искали тяхното правителство да емитира CBDC. 66% от индийците също биха подкрепили подобна инициатива. Най-слаба е подкрепата за CBDC в Япония: само 3% от жителите на страната се застъпват за такава инициатива.

Подобна разлика може да се дължи на факта, че хората от развиващите се страни имат ограничен достъп до традиционните банкови услуги, поради което мнозина виждат в CBDC инструмент за насърчаване на финансовото приобщаване.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: NFT: Колко струва първият туит в момента?


Значителна част от анкетираните както от развитите, така и от развиващите се пазари обаче са съгласни, че частните криптовалути, като Биткойн (BTC) и Етериум (ETH), биха представлявали заплаха за финансовата стабилност.

В Австралия само 15% от анкетираните са убедени, че криптовалутите биха били в състояние да подсилят финансовата стабилност. В същото време почти половината от анкетираните в Индия гледат положително на криптовалутите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Топ инвестиционна компания стартира частен кредитен фонд на Solana

Стартъп, специализиран в областта на финансовата токенизация, възнамерява да въведе няколко блокчейн-базирани фонда в Solana мрежата.

23.07.2024 16:30 1мин. четене

Ripple се стреми да бъде лидер във финтех инфраструктурата

Президентът на Ripple очерта амбициозната цел на компанията да се превърне във водещ доставчик на инфраструктура за дигитални активи за финансовия сектор.

23.07.2024 6:00 1мин. четене

Visa и Wirex създават нова ера в областта на Web3 платежните решения

Wirex, водещо финансово Web3 приложение, влезе в заглавията на вестниците с новото си партньорство с Visa, основен играч в глобалната платежна технология.

16.07.2024 7:00 1мин. четене

Ripple беше призната за една от най-добрите финтех компании

В проучване, проведено в сътрудничество с американския канал за бизнес новини CNBC и глобалната база данни за отраслова статистика Statista, базираната в САЩ технологична компания Ripple бе обявена за една от 250-те най-добри финтех компании на 2024 г. в категорията “дигитални активи”.

15.07.2024 15:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.