НАЧАЛО Други

5 DeFi тренда, очaквани през 2023 г.

януари 4, 2023 12:54 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 DeFi тренда, очaквани през 2023 г.

През изминалата година много централизирани компании изпаднаха в немилост, но екосистемата DeFi остана почти непокътната.

В тази статия ще разгледаме някои от основните тенденции, които вероятно ще бъдат ключови през 2023 г., докато сектора на децентрализираните финанси (DeFi) се стреми да се измъкне от мечия пазар. 

1. Стремеж към реални активи

Активите от реалния свят вече помогнаха за отключването на големи количества ликвидност и полезност чрез придвижване по веригата. 

Големи играчи в областта на DeFi кредитирането, като MakerDAO, приеха предложения за инвестиране в американски държавни ценни книжа и корпоративни облигации и влезнаха в партньорства с традиционни банки за предоставяне на заеми, използвайки RWA като обезпечение.

Тези ходове вероятно ще станат по-често срещани през 2023 г., тъй като мнозина в сектора вече разглеждат RWA като основна възможност за съчетаване на традиционните институции с ликвидност от DeFi. 

Маркъс Лианос, съосновател и главен инвестиционен директор в Adapt3r смята, че партньорството с банките обединява един от най-реалистичните случаи на използване на DeFi – описвайки го като нещо, което може да се мащабира и да подрине сектора на реалните активи и да свърже DeFi с банковата система.

2. По-обширно приемане на стабилни монети

Тясно свързани с реалните активи са стабилните монети. Въпреки мечите пазарни условия, стабилни монети като USDC на Circle и DAI на Maker продължават да са едни от водещите криптовалути по пазарна капитализация.

Стабилните монети са едни от най-широко приетите криптовалути със силни потребителски казуси. Съвсем наскоро Япония (сравнително строга държава по отношение на крипто) разкри, че ще отмени забраната за вътрешно разпространение на емитирани в чужбина стабилни монети през 2023 г. 

Тези благоприятни промени в търговията със стабилни монети, които виждаме днес могат да ускорят скоростта на приемане на тези активи и да намалят времето и разходите за международни парични преводи през следващата година.

3. Фокусиране върху мащабирането на втори слой и ZK технологията 

Сливането“ на Етериум (ETH) беше едно от най-обсъжданите събития тази година, но таксите за газ и скоростта на транзакциите все още остават пречки пред масовото приемане. 

Тъй като ETH мрежата претърпява следващата си еволюция, наречена „The Surge„, технологията с нулево знание (ZK) и втори слой ще продължат да бъдат фокус за разработчиците на DeFi през следващата година.

ZK доказателството е метод за дигитална проверка, който значително ще подобри мащабируемостта и производителността на блокчейн мрежите. Крайният резултат ще бъде подобряване на екосистемите, които могат надеждно да обработват по-голямо количество транзакции за по-кратко време.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Този алткойн може да е сериозна възможност в момента, твърди анализатор


4.Сигурност и съответствие 

Сигурността вероятно ще бъде в центъра на вниманието през следващите няколко години.

ZK доказателствата не само ще подобрят скоростта и разходите за транзакции, но и ще направят взаимодействията във веригата много по-сигурни.

През изминалата година от DeFi платформите бяха откраднати милиарди долари. Случилото се бе достатъчно, че да накара ФБР да предупреди инвеститорите да останат предпазливи към пространството като цяло. 

Освен ако плановете за подобряване на сигурността в пространството през следващите няколко години не дадат резултат, ще бъде трудно да се привлекат много нови потребители.

5. Ръст на DAO

Въпреки че регулаторната несигурност продължава да бъде проблем, в повечето случаи DAO успяха да останат настрана от проблемите през изминалата година. 

Ник Алмънд от FactoryDao смята, че стабилното представяне, съчетано със структурна зрялост, би трябвало да доведе до голям преход от централизираните институции към децентрализираните мрежи, което би се приело за потенциална победа за DAO.

Възходът на управлението на DAO през 2023 г. може да засили легитимността на тези организации и в крайна сметка да направи вземането на решения в пространството много по-прозрачно, предотвратявайки друг срив, подобен на FTX.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене