НАЧАЛО Други

Пазарна несигурност: Инвеститорите очакват отговори от Джером Пауъл за посоката на лихвените проценти

29.04.2024 23:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарна несигурност: Инвеститорите очакват отговори от Джером Пауъл за посоката на лихвените проценти

Докато служителите на Федералния резерв се събират за двудневната си политическа среща тази седмица, инвеститорите с нетърпение очакват да разберат вижданията на председателя Джером Пауъл.

Основните въпроси са: Дали забавянето на инфлацията наистина е спряло? Променила ли се е гледната точка на Фед по отношение на това забавяне? И ако е така, какви са последиците от това за потенциалните корекции на лихвените проценти през 2024 г.?

Настроенията на инвеститорите изглеждат разделени, като преди дискусиите на Фед във Вашингтон се появяват безброй гледни точки. Докато някои твърдят, че малко неща са се променили, други твърдят, че са настъпили значителни промени, което оставя мнозина по средата.

Инфлацията донякъде се е забавила“, отбеляза Уилмър Стит, мениджър на портфейл от облигации в Wilmington Trust. “Остава въпросът дали това забавяне ще се запази през цялата 2024 г.

Пазарните очаквания за сроковете на намаляване на лихвените проценти се промениха, преминавайки от спекулации за това кога Фед може да започне намаляване на лихвените проценти към това дали изобщо ще има намаляване през тази година.

В началото на годината се спекулираше за шест намаления, които да започнат през март, но тези очаквания отстъпиха до едва 45% шанс за първо намаление на лихвите през септември.

Малцина очакват незабавни действия на срещите тази седмица, като широко разпространени са очакванията Фед да запази лихвените проценти на 23-годишния връх.

През 2024 г. все още има доста време“, отбеляза Стит. “Макар че шест намаления на лихвите са малко вероятни, бих могъл да си представя някои първоначални стъпки към намаляване на лихвите през тази година.

Не всички наблюдатели на Фед обаче споделят опасенията за повишена инфлация. Люк Тили, главен икономист в Wilmington Trust, твърди, че перспективите му остават до голяма степен непроменени. Той отдава запазването на повишената инфлация на жилищния компонент, но отбелязва неговото забавяне на годишна база.

Не смятам, че напредъкът на инфлацията е спрял, което ме изненада“, коментира Тили.

Той очаква, че Фед в крайна сметка ще започне да понижава лихвените проценти до средата на годината, посочвайки индекса на разходите за лично потребление (PCE), който остава в рамките на прогнозния диапазон на централната банка.

Неотдавнашните изказвания на Пауъл показват промяна в позицията, което предполага, че постигането на необходимата увереност за понижаване на инфлацията до целевото равнище от 2% ще отнеме повече време от очакваното. Това отклонение от предишните уверения признава устойчивостта на инфлационния натиск.

Въпреки това Тили признава опасенията си от ускоряване на инфлацията, особено предвид последните тримесечни и шестмесечни показатели на PCE инфлацията.

В хода на дискусиите през тази седмица Естер Джордж, бивш президент на Фед в Канзас Сити, поддържа възможността за намаляване на лихвените проценти през втората половина на годината, макар че моментът зависи от икономическите показатели.

Възможността на Фед да изчака произтича от стабилните инфлационни очаквания и умерения растеж на заплатите, но Джордж предупреждава за рисковете, свързани с продължителното поддържане на лихвените проценти.

Мат Луцети, главен икономист за САЩ в Deutsche Bank, очаква ястребов тон тази седмица, като предвижда само едно намаление на лихвите през декември и скромни съкращения през 2025 г. Той прогнозира, че Фед може да възприеме по-предпазлива позиция в светлината на продължаващите данни за повишена инфлация.

Докато Фед обсъжда, пазарните участници очакват сигнали за траекторията на паричната политика в условията на продължаваща икономическа несигурност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.