НАЧАЛО Други

Пазарите в Китай се сриват – над $1 трилион заличени за 14 дни

06.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарите в Китай се сриват – над $1 трилион заличени за 14 дни

След почти десетилетие на непрекъсната експанзия, последните години се оказаха трудни както за китайската икономика, така и за нейния фондов пазар.

Докладите сочат, че от 2021 г. насам китайските акции са претърпели загуби, надхвърлящи $6 трилиона, а тенденцията, очевидна през първия месец на 2024 г., показва по-нататъшни затруднения за инвеститорите.

Началото на 2024 г. разкри липсата на доверие на инвеститорите в китайската икономика, което доведе до значителни разпродажби въпреки опитите на правителството да стабилизира ситуацията. В рамките на 13 дни от китайския фондов пазар бяха изтрити над $1 трилион.

В допълнение към икономическия спад, китайският сектор на недвижимите имоти е изправен пред сериозна криза, пример за което е фалитът на Evergrande Group (3333. HK), най-големият строителен предприемач в страната, което подхранва опасенията за по-широк спад на пазара.

Съществен фактор, допринасящ за продължаващата криза, е нерешителността на китайското правителство. Въпреки многобройните опити за стабилизиране на ситуацията, като предложения спасителен пакет от офшорни активи на стойност $300 милиарда и намаляването на изискванията за парични резерви от страна на Централната банка, мерките имаха ограничен успех.

Въпреки че имаше временни подобрения, до 5 февруари основните индекси се върнаха към цените отпреди 23 януари, което доведе до свиване на фондовия пазар в Хонконг до размера му от 1997 г.

В началото на февруари китайското правителство активизира усилията си, като обеща мерки като ограничаване на късите продажби и търговията с вътрешна информация, като получи смесен първоначален отговор. На 5 февруари индексът CSI 1000 спадна с 6.16%, HSI се понижи с 0.15%, а CSI 300 нарасна със скромните 0.65%.

Недоволството на китайските инвеститори от състоянието на страната е очевидно, тъй като много от тях се обърнаха към акаунта на американското посолство в Weibo, за да изразят недоволството си чрез сардонични коментари.

Едновременно със спада в Китай инвеститорите изглежда пренасочват вниманието си към фондовия пазар на Индия, което се вижда от значителното покачване на индекса NIFTY 50, който се повиши с 22.56% през последните 52 седмици. През 2023 г. в Индия са постъпили $20 милиарда чуждестранни инвестиции, което съвпада с по-широката тенденция на преместване на производствени предприятия на международни корпорации от Китай към Индийския субконтинент.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.