НАЧАЛО Други

Фед може и да са сгрешили с политиката си за лихвените проценти според Bank of America

04.02.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фед може и да са сгрешили с политиката си за лихвените проценти според Bank of America

Джером Пауъл изглежда имаше намерение да намали оптимизма на инвеститорите, когато на срещата на Фед през януари обсъди възможността за намаляване на лихвените проценти през март.

Според анализатори на Bank of America обаче, вместо да ограничат бичия дух, коментарите му накараха пазарите да спекулират, че Фед може би е на ръба на грешка.

Въпреки указанието на Пауъл, че намаление на лихвените проценти през март е малко вероятно, като подчерта необходимостта от устойчиви положителни икономически данни, преди да се поднови повишаването на лихвените проценти, инвеститорите остават оптимистично настроени за потенциални намаления през годината.

“Макар че твърдата позиция на Пауъл относно намалението през март намали вероятността за такова събитие, пазарните очаквания все още отразяват приблизително шест намаления през следващата година… Това ни навежда на мисълта, че има очакване за грешка в политиката” твърдят експертите от Bank Of America.

Преди това представителите на централната банка прогнозираха около три намаления на лихвените проценти през 2024 г. Пазарните очаквания обаче последователно надхвърляха тези прогнози, като някои инвеститори предвиждаха до шест намаления.

Освен това имаше оптимизъм за ранно започване на съкращенията на лихвите, като според инструмента CME FedWatch Tool миналия месец трейдърите посочиха 70% вероятност за завъртане през март.

Последните данни сега сочат, че според трейдърите е вероятно Фед да запази настоящите лихвени проценти през март с над 80% вероятност. Въпреки това пазарът все още предвижда агресивни намаления през 2024 г., възлизащи общо на около 100 базисни пункта.

Анализаторите отбелязаха:

В навечерието на срещата през януари смятахме, че е от решаващо значение Фед да се противопостави на пазарните очаквания по отношение на темпа на намаляване на лихвените проценти, а не на момента на първото намаление. Изглежда обаче, че Фед постигна обратното.

Дори фигури от Уолстрийт като Том Лий, които обикновено са бичи настроени, станаха по-сигурни относно вероятността за намаляване на лихвените проценти след ястребовите забележки на Пауъл.

Въпреки това някои критици твърдят, че потенциалната грешка се крие в склонността на Фед да намалява лихвите преждевременно. Анализаторите предупредиха:

Ако Фед възнамеряват да прилагат тримесечни намаления на лихвите, те ще са изправени пред предизвикателството да пренастроят пазарните очаквания и рискуват да предизвикат значително затягане на финансовите условия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.