НАЧАЛО Регулации

Парагвай се доближава до регулация на криптовалутите

май 30, 2022 18:37 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Парагвай се доближава до регулация на криптовалутите

Камарата на депутатите на Парагвай гласува за приемане на законопроекта за крипто регулация с някои промени, въпреки известни несъгласия на централната банка.

Миналия юли законопроектът беше представен за първи път от членове на Сената, за да регулира търговските дейности, свързани с виртуални активи в Парагвай. Той също така обхваща лицензирането и регулирането на дейностите за крипто копаене в страната.

Докато Сенатът първоначално одобри законопроекта през декември 2021 г., последните промени, направени от Камарата на депутатите, ще изискват от Сената да преразгледа законопроекта, преди да го изпрати за одобрение на президента.

Депутатите гласуваха законопроекта на 25 май с 40 гласа ЗА, а 12 гласуваха ПРОТИВ. Законопроектът ще бъде върнат в Сената за допълнително обсъждане на решението.

Законопроектът няма да направи крипто „законно платежно средство“

Самият законопроект няма да направи крипто законно платежно средство в страната, върху което централната банка продължава да набляга.

Целта на този закон е да регулира производствените дейности и комерсиализацията на виртуални или крипто активи, за да гарантира правна, финансова и фискална сигурност на предприятията, произтичащи от тяхното производство и комерсиализация“, пише в законопроекта.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Комисарят на CFTC отправя предупреждение към крипто инвеститорите

Въпреки това законодателите описаха тази последна разработка като „голям скок“ за криптовалутите в Парагвай.

Втората камара на Конгреса току-що одобри законопроекта за създаване на правна рамка за копаене на Биткойн (BTC). „Сто процента водноелектрическа възобновяема енергия„, каза един от поддръжниците на законопроекта, Карлитос Реджала в туит.

Централната банка на Парагвай скептична?

Централната банка на Парагвай (BCP) беше основен критик на крипто индустрията с течение на времето. Още през март банката публикува своя анализ, поставяйки под въпрос дали ползите от регулирането на криптовалутите си струват недостатъците, които ще донесе на Парагвай.

Той предостави примери за това, което смята за „недостатъци„, които включват „потребление на електроенергия, загуба на репутация и разходи за финансовата система„. Освен това централната банка твърди, че крипто активите не функционират като пари, а по-скоро са високорискови инвестиции.

„Крипто активите не изпълняват основните функции на парите и представляват високорискови инвестиции“, пишат от банката в своя анализ.

Намерението за регулиране на индустрията и комерсиализацията на виртуални активи, както е предвидено в този законопроект, може да генерира фалшиво чувство за сигурност по отношение на притежаването на този тип активи.

Миналата седмица централната банка на Парагвай повтори позицията си, като отказа да обсъжда крипто на срещата си в Ел Салвадор, предупреждавайки присъстващите, че не е законно платежно средство в страната.

Тъй като все повече страни от Латинска Америка продължават да проучват начини за регулиране на криптовалутите, този законопроект може да осигури допълнителна яснота на международния пазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене

Hex Trust получи лиценз да оперира в Дубай

Попечителят на дигитални активи Hex Trust получи лиценз за минимален жизнеспособен продукт (MVP) от Регулаторния орган за виртуални активи на Дубай (VARA) на 24 ноември, според прессъобщение на компанията.

ноември 24, 2022 17:18 1 мин. четене

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене

Виталик Бутерин с критики към регулаторния подход на Сингапур

Опитът на Сингапур да регулира криптовалутите може да се окаже неуспешен като се има предвид скептичният ѝ подход към този клас активи.

ноември 21, 2022 11:04 1 мин. четене