НАЧАЛО Крипто Крими

Осъдиха основателят на Tornado Cash на над 5 години затвор

14.05.2024 15:02 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Осъдиха основателят на Tornado Cash на над 5 години затвор

Холандски съд осъди Алексей Пърцев, разработчикът зад Tornado Cash, на пет години и четири месеца затвор за пране на незаконни активи на стойност $1.2 милиарда чрез платформата си.

Перцев, руснак, живеещ в Холандия, беше осъден за улесняване на престъпни дейности чрез Tornado Cash.

Очаква се присъдата да има значително въздействие върху развитието на инструменти, фокусирани върху поверителността в децентрализираните финанси, тъй като създава прецедент за търсене на отговорност от разработчиците за използването на техния софтуер от престъпници.

По време на процеса прокурорите твърдяха, че Пърцев не е взел достатъчно мерки за предотвратяване на незаконни дейности в Tornado Cash, докато защитата отворения и децентрализиран характер на платформата.

Tornado Cash работи като децентрализиран протокол в блокчейна на Етериум, предназначен да анонимизира историите на транзакциите. Прокурорите обаче твърдят, че платформата е била използвана от престъпни организации, включително севернокорейската група за киберпрестъпност Lazarus Group, за изпиране на откраднати активи на стойност над $7 милиарда.

Въпреки усилията за застъпничество от страна на крипто индустрията в подкрепа на Пърцев, неговата присъда поражда опасения относно правните задължения на разработчиците в децентрализираното пространство и баланса между поверителността и предотвратяването на престъпни дейности.

Делото също така има последици за Roman Storm, друг разработчик на Tornado Cash, изправен пред подобни обвинения в Съединените щати, чийто процес е насрочен за 23 септември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Осъдиха бившият изпълнителен директор на FTX на 7 години и половина затвор

Във вторник бившият изпълнителен директор на FTX Райън Саламе беше осъден на седем години и половина затвор за ролята си в провала на борсата за криптовалути.

29.05.2024 8:00 2 мин. четене

Поредната криптовалута се срина след хакерска атака

Мемe криптовалутата, вдъхновена от Dogecoin (DOGE), наскоро претърпя сериозен хак, който доведе до тотален срив на цената.

29.05.2024 7:00 1 мин. четене

Криптовалути и наркотици: Арестуваха собственик на пазар в тъмната мрежа на стойност $100 милиона

Американските власти обявиха залавянето на предполагаемия организатор на известен пазар в тъмната мрежа, който е позволявал анонимно купуване и продаване на наркотични вещества.

28.05.2024 14:30 2 мин. четене

Меме криптовалута се срина с почти 100% след хакерска атака

Атака с “флаш заем”, насочена към меме криптовалутата Normie, доведе до драстичен спад на пазарната стойност от $40 милиона до по-малко от $200,000.

27.05.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.