НАЧАЛО Крипто Крими

Основател на ‘фалшив’ бизнес за криптовалути може да лежи до 30 години в затвора

юли 24, 2022 14:21 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основател на ‘фалшив’ бизнес за криптовалути може да лежи до 30 години в затвора

Основателят на фирмата за криптовалути My Big Coin Рандъл Картър е осъден за измама и незаконни транзакции от федерално жури в Бостън в четвъртък.

Картър основава My Big Coin през 2013 г., като поставя седалището на фалшивата компания за криптовалути и виртуални платежни услуги в Лас Вегас.

Между 2014 и 2017 г. той измамил около 40 жертви с над $6 милиона, а сътрудниците му представили неверни данни за токена.

Той твърдял, че неговият токен My Big Coin е подкрепен със злато, петрол и други физически активи на стойност $300 милиона.

Освен това твърдял, че има партньорство между My Big Coin и MasterCard и казвал на инвеститорите, че могат да обменят токените си за други виртуални и фиатни валути.

Всички тези твърдения са неверни, защото най-малкото My Big Coin дори не е бил на блокчейн.

Според прокурорите Картър е изразходвал средствата на инвеститорите за свои лични цели, като стотици хиляди са отишли за антики, бижута и произведения на изкуството. 

Първоначално Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) повдигна срещу него обвинение за измама през 2018 г. в един от първите случаи, в които съдът постанови, че криптовалутата може да се счита за стока.

По това време CFTC повдигна и граждански обвинения срещу сътрудниците на Картър, включително срещу главния изпълнителен директор на My Big Coin Джон Рош и още двама души.

След като CFTC първоначално го съди, федералните прокурори също го преследват и през 2019 г. получават обвинителен акт. Министерството на правосъдието работи съвместно с CFTC, Федералното бюро за разследвания и USPIS, за да разследва случая

След осъждането му по четири обвинения за измама и три обвинения за пране на пари, той може да бъде осъден на до 30 години затвор. Произнасянето на присъдата е насрочено за 27 октомври пред федерален окръжен съдия. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: FTX предполагаемо иска да придобие още една крипто борса

Адвокатът му Скот Лопес обаче заяви, че Картър не е извършил нищо нередно, тъй като инвеститорите са били напълно наясно с рисковете на криптовалутите, преди да инвестират в тях.

Във встъпителната си реч Лопес заяви: „Картър не е бил в състояние да се справи с проблема“

Доказателствата ще покажат, че неуспехът при стартирането на успешен стартъп, особено в променливия свят на криптовалутите, не е престъпление.

Но американският прокурор Рейчъл С. Ролинс твърди, че:

Картър е видял в нарастващата популярност на криптовалутите шанс за бързо забогатяване чрез безскрупулна схема за измама, прикрита с ефектни маркетингови тактики и откровени лъжи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил „уязвимост за няколко милиона долара“ в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

септември 21, 2022 13:49 1 мин. четене

До Куон от Terra твърди, че си сътрудничи с властите

Основателят на Terra До Куон заяви в събота, че не се опитва да избегне правоприлагащите органи, уверявайки, че си съдейства с тях. 

септември 18, 2022 16:34 1 мин. четене

Южна Корея ще инвалидира паспорта на CEO-то на Terra

Според доклад на местна медия от четвъртък Министерството на външните работи на Южна Корея се опитва да накара съоснователя на вече несъществуващия доставчик на стабилни монети Terraform Labs До Куон да върне паспорта си.

септември 16, 2022 12:14 1 мин. четене

SEC съди крипто брокер за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) продължава да предприема правни действия срещу злонамерените участници в крипто индустрията, тъй като регулаторите предприемат стъпки за укрепване на законите за защита на инвеститорите.

септември 15, 2022 17:35 1 мин. четене