НАЧАЛО Крипто Крими

ООН обвини Северна Корея в кражбата на $3 милиарда в криптовалути

09.02.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ООН обвини Северна Корея в кражбата на $3 милиарда в криптовалути

Организацията на обединените нации (ООН) разкри, че в момента Северна Корея е подложена на интензивен контрол заради серия от кибератаки, целящи да изтеглят $3 милиарда в криптовалута.

Глобалните наблюдатели подозират, че тези киберкражби са част от по-голяма схема за подпомагане на ядрените и ракетните програми на изолираната страна.

Съобщава се, че за периода от 2017 г. до 2023 г. Корейската народнодемократична република (DPRK) е организирала 58 кибератаки, насочени към предприятия за криптовалута.

Смята се, че тези незаконни дейности са осигурили финансова подкрепа за разработването на оръжия за масово унищожение от страна на страната.

Според информацията разследващата група на ООН проучва тези 58 предполагаеми кибератаки на DPRK на обща стойност приблизително $3 милиарда, за които се твърди, че допринасят за финансирането на усилията на DPRK в областта на оръжията за масово унищожение.

Въпреки международния натиск и санкциите, Северна Корея продължава да провежда изпитания на балистични ракети, изстрелва спътници и според съобщенията е представила нова тактическа ядрена подводница. Макар че последният ядрен опит беше извършен през 2017 г., Пхенян продължава да развива ядрения и ракетния си потенциал, като обръща все по-голямо внимание на тактиките си за водене на кибервойна.

Групата Lazarus, добре познат държавно спонсориран хакерски колектив, свързан с Главното разузнавателно бюро на Северна Корея, участва активно в тези киберкампании.

Тази група се е насочила към отбранителни компании и вериги за доставки и е обвинявана в споделяне на инфраструктура и инструменти в рамките на киберпрестъпната общност.

Неотдавнашните кибератаки, приписвани на Lazarus Group, включват кражба на $55 милиона от борсата CoinEx и зашеметяващ обир на $117 милиона от Poloniex, което показва сложните и устойчиви методи за атака на групата.

Последиците от тези кибер атаки надхвърлят непосредствените финансови загуби. Откраднатата криптовалута, възлизаща на 30% от чуждестранните приходи на Северна Корея, може значително да подсили военния потенциал на режима.

Служител на южнокорейската Национална разузнавателна служба (NIS) подчерта сериозността на въпроса, като предположи, че само откраднатата през 2022 г. криптовалута на стойност $700 милиона може да финансира изстрелването на междуконтинентални балистични ракети на страната.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Хакерът, който отмъкна 120,000 BTC вече е свидетел за американското правителство

В неочакван обрат на събитията Иля Лихтенщайн, който се прочу с участието си в хакерската атака срещу Bitfinex заедно със съпругата си Хедър Морган, сега се превърна в ключов свидетел на правителството на САЩ.

28.02.2024 18:00 2 мин. четене

Екстрадицията на основателя на Terra може да бъде отложена – отново

Съдебната сага, в която е замесен До Куон, основателят на Terraform Labs, може би ще претърпи нов обрат.

27.02.2024 21:00 1 мин. четене

Американски прокурори искат бившия директор на Binance да предаде всичките си паспорти

Американските прокурори настояват бившият главен изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао да предаде паспортите си и да остане в Съединените щати по време на съдебния процес.

27.02.2024 13:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.