НАЧАЛО Други

Очаква ли се забавяне на глобалната икономика?

септември 19, 2023 20:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очаква ли се забавяне на глобалната икономика?

Според последните прогнози на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) се очаква растежът да се забави до 2.7% през 2024 г. след сравнително скромното разширяване от 3% през тази година.

Като се изключи 2020 г., когато настъпи Ковид пандемията, това ще представлява най-бавният годишен растеж от световната финансова криза насам.

По време на пресконференция във вторник Клер Ломбардели, главен икономист на ОИСР, заяви: 

Докато се бори с високата инфлация, световната икономика остава в предизвикателна позиция. Изправени сме пред двойното предизвикателство на инфлацията и бавния растеж. 

Базираната в Париж организация предупреди, че рисковете за нейната прогноза са насочени към понижение, тъй като предишните повишения на лихвените проценти може да окажат по-силно изразено въздействие от очакваното, а инфлацията може да се окаже устойчива, което да наложи допълнително затягане на паричната политика. Тя определи затрудненията на Китай като “значителен риск” за световното производство.

ОИСР отбеляза: 

След по-стабилното начало на 2023 г., подпомогнато от по-ниските разходи за енергия и повторното отваряне на Китай, се очаква глобалният растеж да се забави. Ефектите от по-строгите парични политики стават все по-очевидни, бизнес и потребителското доверие намаляват, а съживяването в Китай отслабва.

Мрачните перспективи ще бъдат предизвикателство за централните банкери, тъй като последиците от усилията им за борба с инфлацията продължават да се отразяват на икономиката, а политиците се притесняват, че икономическата активност се задушава.

Макар че миналата седмица Европейската централна банка осъществи десетото си поредно повишение на лихвените проценти, тя посочи, че пикът може би е достигнат. Очаква се Федералният резерв да се въздържи от по-нататъшни действия в сряда.

ОИСР предупреди да не се смекчава положението, като подчерта, че в много държави нарастването на базисните цени остава трайно високо, дори когато основните показатели имат низходяща тенденция. 

Скокът на цените на петрола с 25% от май насам също допринесе за повишаване на инфлацията в някои държави в зависимост от тяхната експозиция и от това дали са нетни вносители или износители на петрол.

Като се задълбочи в регионалните и националните перспективи, ОИСР преразгледа надолу прогнозите си за растежа на еврозоната за тази и следващата година, предвиждайки спад от 0.2 % в Германия през 2023 г., което я прави единствената страна от Г-20, освен Аржентина, която ще изпита спад. Макар че експанзията в САЩ ще бъде по-стабилна от предишните оценки през юни, прогнозите са тя да се забави до 1.3% през 2024 г. от 2.2% през 2023 г.

Намаляването на прогнозите за растежа беше особено рязко за Китай, където се очаква производството да нарасне с по-малко от 5% през следващата година поради потиснатото вътрешно търсене и структурните предизвикателства на пазара на недвижими имоти. 

ОИСР изказа предположение, че възможностите за ефективна политическа намеса в Китай може да са по-ограничени в сравнение с миналото. Организацията предупреди правителствата да не прибягват до допълнителни разходи за стимулиране на растежа, като вместо това посъветва подкрепата да бъде намалена, за да се възстанови капацитетът за бъдещи инвестиционни предизвикателства и да се предотврати изострянето на инфлацията, която централните банки се стремят да контролират.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.