НАЧАЛО Биткойн

Джордан Питърсън критикува банките – Биткойн ли е решението на проблемите?

септември 18, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Джордан Питърсън критикува банките – Биткойн ли е решението на проблемите?

Д-р Джордан Питърсън, известен канадски психолог и автор на бестселъри, разпали дискусия на 14 септември относно движението срещу банките и потенциала на Биткойн да революционизира банковата индустрия.

Постът на Питърсън беше провокиран от последните новини от Австралия, където Macquarie Bank обяви плановете си да преустанови услугите за плащане в брой, с чекове и по телефона в своите клонове. Този ход отразява глобалната тенденция към постепенно премахване на физическата валута и други децентрализирани форми на размяна.

Много европейски държави вече ограничават използването на пари в брой до по-малки транзакции, а нигерийските банки налагат ниски лимити за теглене на пари от банкоматите си.

В светлината на тези събития Джордан Питърсън предложи на хората да обмислят възможността да се въздържат от традиционните банкови услуги и се замисли дали Биткойн може да предложи жизнеспособна алтернатива. Той предположи, че криптовалутата може да предостави подходящо решение на тези, които търсят преживяване, подобно на парите в брой.

Интересно е, че канадският психолог преди това изрази интерес към използването на Биткойн за международни парични транзакции. По-късно Джо Накамото (@JoeNakamoto) го запозна с попечителските портфейли на Lightning Network, които му позволяват да получава дарения без граници, заобикаляйки необходимостта от фиатни платформи като GoFundMe.

В отговор на запитването на Питърсън няколко видни поддръжници на Биткойн изразиха подкрепата си за идеята. Един от тях беше Робърт Бридлав, водещ на подкаста “What is Money?”, който заяви:

Банките придават риск от контрагента на акта на използване на пари. Биткойн, който се съхранява сам, е пари, при които липсва риск от контрагента. Така че да, Биткойн решава този проблем.”

Освен това към дискусията се присъединиха ентусиасти от различни мрежи за криптовалути, всички от които се фокусират върху осигуряването на преживяване, подобно на парите в брой, чрез децентрализирани средства, които не се съхраняват.

Дебатът обаче предизвика и критики, като Аарън Дей, кандидат за президент на изборите в САЩ през 2024 г., изрази скептицизъм. Той заяви:

Не, не би могло. Традиционната банкова система може да извършва 50,000-100,000 транзакции в секунда. Пилотният CBDC проект в САЩ може да извършва 1.7 милиона транзакции в секунда. BTC може да извършва 7 TPS. Трябва да направите някакво проучване, преди да посочвате BTC.

Дей е известен с опозицията си срещу дигиталните валути на централните банки (CBDC) и със застъпничеството си за използване на криптовалути за имитиране на преживявания, подобни на тези в брой.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Все по-големи шансове за одобрение на Биткойн ETF – ще даде ли SEC зелена светлина?

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) предприе безпрецедентна стъпка, която увеличи надеждите за одобрение на спот Биткойн борсово търгуваните фондове (ETF).

октомври 3, 2023 6:00 2 мин. четене

Ето защо Биткойн няма да се срине до $20,000 според крипто анализатор

Крипто анализатор предупреди, че Биткойн (BTC) е на път да направи значително движение, което може да остави на търговците ограничени благоприятни точки за влизане.

октомври 2, 2023 17:30 2 мин. четене

Биткойн проби над $28,000 – златото достигна 2-месечно дъно

Най-голямата криптовалута в света – Биткойн (BTC) – преживява силен подем през четвъртото тримесечие на 2023 г.

октомври 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн за първи път завърши тримесечие на загуба тази година

Биткойн завърши предходното тримесечие със спад, което не се беше случвало от миналата година насам.

октомври 2, 2023 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.