НАЧАЛО Други

Nvidia вече струва колкото фондовия пазар в Китай

10.02.2024 8:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Nvidia вече струва колкото фондовия пазар в Китай

Стремителният възход на Nvidia привлича вниманието на пазарните наблюдатели, тъй като оценката на компанията вече се равнява на тази на целия китайски фондов пазар.

В неотдавнашен доклад на Bank of America Майкъл Харнет, главен инвестиционен стратег, подчерта зашеметяващия скок на стойността на Nvidia от $600 милиарда през последните няколко месеца, което увеличи пазарната ѝ капитализация до $1.7 трилиона. По този начин технологичният гигант се изравнява с общата пазарна стойност на всички китайски компании, регистрирани на Хонконгската фондова борса.

Възходът на производителя на чипове не е нищо друго освен изключителен, като пазарната му капитализация се е увеличила почти четири пъти от началото на миналата година. Само през 2023 г. акциите му се повишиха с 239%, а през тази година те продължиха да растат с 41% до данните от четвъртък. Впечатляващо е, че само четири публични компании в САЩ могат да се похвалят с по-високи оценки.

Междувременно икономическите проблеми на Китай се отразиха на фондовия му пазар, като слабият растеж и продължителният спад на пазара на недвижими имоти влошиха настроенията на инвеститорите. Страната се бори с дефлационен натиск, което допълнително влошава ситуацията.

Индексът Hang Seng, който е ключова метрика за китайските акции, листвани в Хонконг, отбеляза значителен спад от 26% през последната година, а от началото на годината спадът е с допълнителни 8%.

Въпреки трудния икономически контекст Хартнет смята, че все още може да има възможности за съобразителните инвеститори. Идентифицирането на китайски компании с устойчив мениджмънт, силни финансови позиции и стабилни печалби може да донесе значителна възвръщаемост.

Правейки паралели с опита на Япония през 90-те години на ХХ век, Хартнет посочва как избрана група от 15 компании е устояла на бурята и е отбелязала забележителен ръст от 400% в условията на бичи пазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.