НАЧАЛО Други

Новото правителство на Аржентина и какви икономически предизвикателства ще срещне

11.05.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новото правителство на Аржентина и какви икономически предизвикателства ще срещне

Правителството на президента Милеи в Аржентина предприема агресивни фискални и парични реформи за стабилизиране на икономиката и борба с хроничната инфлация, с цел да предизвика икономическо възстановяване.

Икономическите проблеми на Аржентина, характеризиращи се с постоянен фискален дефицит и хронична инфлация, имат дълбоки исторически корени и водят до цикъл на икономическа нестабилност и нарастваща бедност.

Основната част от политическата програма на Милеи е насочена към преодоляване на постоянните прекомерни публични разходи, финансирани чрез създаване на пари, което е основен двигател на инфлацията. Постигането на ниска и стабилна инфлация обаче е свързано с трудни компромиси, а реформите често изискват време, за да дадат резултат.

Аржентина има дълга история на фискални дефицити и държавни фалити, като правителството прибягва до инфлационен данък, за да финансира фискалните дефицити. Това доведе до спад в стойността на аржентинското песо и значителен натиск върху официалния обменен курс, което накара правителството да въведе ценови и капиталов контрол.

Тези политики, макар и временно да смекчиха обезценяването на валутата, задълбочиха относителните ценови изкривявания, увеличиха разликата между официалния и неофициалния валутен курс и натовариха баланса на централната банка.

За да се справи с тези предизвикателства, администрацията на президента Милей прилага двоен подход, насочен към фискални и парични реформи. Фискалната реформа има за цел да намали дефицита чрез намаляване на разходите и увеличаване на приходите, докато паричната реформа има за цел да възстанови баланса на централната банка чрез намаляване на деноминираните в песо пасиви и увеличаване на чуждестранните активи.

Първоначалните резултати от тези реформи са обещаващи, като спредовете по държавните ценни книжа намаляват значително, а месечната инфлация рязко спада. Строгото затягане на коланите обаче доведе и до дълбока рецесия, което подчертава компромиса между стабилизирането на икономиката и насърчаването на растежа.

Занапред правителството е изправено пред предизвикателства, свързани с връщането на икономиката към пътя на растежа, включително преоценка на публичните инвестиции, премахване на контрола върху капитала и приемане на надеждна парична рамка. Освен това осигуряването на политическа и съдебна подкрепа за фискалните реформи е от решаващо значение за тяхното ефективно прилагане.

Въпреки че Аржентина има потенциал да просперира, за да се освободи от повтарящите се икономически предизвикателства, е необходимо стратегическо планиране и ефективно прилагане на реформите. Правителството на президента Милеи е изготвило планове за реформи, но пътят напред остава труден и предстои още много работа, за да се разгърне икономическият потенциал на Аржентина.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.