НАЧАЛО Други

Нови прогнози за цените на петрола

22.02.2024 20:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

Въпреки това траекторията след достигане на върхови нива и спадане към края на годината може да се окаже по-влиятелна от очакваното.

Спекулациите са свързани с това дали цените на суровия петрол отново ще надхвърлят прага от $80. Анализатори на австралийско-новозеландската банкова компания ANZ предполагат, че световният бенчмарк суров петрол тип “Brent” потенциално може да достигне $85 за барел в краткосрочен план, като е възможно да ескалира до $90 до края на годината.

Съответно това би означавало приблизително $80 за суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) в краткосрочен план, като е възможно да нарасне до $85 до края на годината.

WTI служи като бенчмарк за САЩ и понастоящем е с по-ниска цена – с около $5 по-малко за барел. Ако цената на WTI достигне $80 за барел, това може да означава възобновяване на цените на дребно на бензина в САЩ, като е възможно те отново да достигнат $4 за галон по време на летния пик на цените на петрола.

Въпреки прогнозите за по-високи цени ANZ твърди, че съществува достатъчно глобално предлагане и (което е значително) излишък от предлагане сред членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), което намалява вероятността от сериозен глобален ценови шок.

Освен това шофирането обикновено намалява през есента, тъй като настъпва лошо време и почивките намаляват.

За разлика от тях анализаторите на британския банков гигант Standard Chartered предлагат значително по-различна гледна точка. Те очакват, че през първото тримесечие средната цена на суровия петрол тип Brent ще бъде $92 за барел, което означава скок от 19% спрямо 31 декември. След приспадане на $5 за WTI техните оценки се разминават значително.

Standard Chartered прогнозира, че Brent ще достигне $94 за барел през второто тримесечие, $98 през третото тримесечие и $96 през четвъртото тримесечие на годината. Освен това те прогнозират непрекъснато покачване на цените, които ще достигнат средно $109 през 2025 г., $128 през 2026 г. и накрая ще се установят на $115 през 2027 г. Тази перспектива съвпада с някои прогнози в енергийния сектор, които сочат, че глобалните излишъци може да започнат да се разсейват след 2024 г.

Въпреки това мнението на Standard Chartered може да се счита за отклонение. Според доклада на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA) от 6 февруари се предвижда средната стойност на сорта Brent да бъде $82.42 през 2024 г. и $79.48 през 2025 г. По подобен начин WTI се очаква да достигне средна цена от $77.68 за барел през 2024 г. и $74.98 през 2025 г.

Важно е да се отбележи променливостта на пиковите цени. През 2022 г. например цените достигнаха своя връх през юни, като WTI достигна $122.11, а бензинът – $5.016 за галон. Геополитическите фактори оказват значително влияние върху пазарите на суров петрол и бензин, което прави прогнозите трудни. Войните, като конфликта между Украйна и Русия, или нападенията срещу петролни танкери могат да нарушат веригите за доставки. Освен това политическите решения на организации като ОПЕК могат да повлияят на цените, както се вижда от съкращенията на производството, целящи повишаване на цените.

Освен това търсенето играе решаваща роля; повишените цени често предизвикват промени в поведението на потребителите, като например намаляване на шофирането, приемане на по-малки превозни средства или преминаване към електрически автомобили. Въпреки усилията на ОПЕК да регулира предлагането, рязкото увеличаване на добива на петрол в САЩ, особено от шистовия добив, компенсира всички съкращения на производството, достигайки рекордни нива през 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.