НАЧАЛО Финтех

Новата социална платформа на съоснователя на Twitter, Джак Дорси е в бета тест

02.03.2023 11:07 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новата социална платформа на съоснователя на Twitter, Джак Дорси е в бета тест

Джак Дорси, съосновател на Twitter, напредва с Bluesky (децентрализирана алтернатива на Twitter), а мобилното приложение на новата платформа влиза в частно бета тестване.

Bluesky публикува първата си партида код в началото на май 2022 г., няколко седмици преди Дорси да напусне борда на директорите на Twitter. През октомври официално представи социалното приложение Bluesky и протокола AT, което се случи почти три години след като Дорси стартира проекта с подкрепата на Twitter през 2019 г.

Bluesky е изградена на базата на протокола AT – нова федеративна социална мрежа, която интегрира идеи от най-новите децентрализирани технологии. Първоначално известен като протокол за автентичен трансфер или ADX, протоколът AT е основното усилие на Bluesky да даде възможност за нов начин на комуникация на сървър хостват сами и да имат множество уебсайтове вместо един.

Според информацията приложението Bluesky за iOS (операционната система на Apple) е дебютирало на 17 февруари, а до 28 февруари е реализирало около 2,000 инсталации. Съобщава се, че приложението все още не е достъпно за тестове на Android.

Прилики между Twitter и Bluesky

В предварителната версия на Bluesky в магазина за приложения конкурентното приложение много прилича на Twitter, а интерфейсът има много функции, подобни на Twitter. В стил, подобен на този в Twitter, в лентата на приложението Bluesky също има харесвания, коментари и повторни публикации.

Според TechCrunch приложението позволява на потребителите да създават публикации с дължина до 265 знака (малко по-малко от 280-те знака на Twitter). Вместо съобщението “What’s happening?” (какво се случва?) на Twitter – Bluesky пита “Whats’s up?” (съкратена версия на въпроса на Twitter).


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Tornado Cash: Съоснователят намекна за възраждане на протокола


Потребителите на Bluesky могат да споделят, заглушават и блокират акаунти, а по-усъвършенствани инструменти, като например добавянето им в списъци, все още не са налични.

Какво е различното при Bluesky

Въпреки че толкова много прилича на Twitter, Bluesky ще има някои технически характеристики, предназначени да направят платформата много различна от вече притежаваната от Илон Мъск платформа.

Bluesky има за цел да осигури децентрализиран протокол на социалната мрежа, което се очаква да направи данните на нейните потребители свободни от влиянието на което и да е правителство или корпорация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Правителството на Грузия си партнира с Ripple за дигитализиране на икономиката

Грузия направи значителни крачки в модернизирането на своя финансов сектор чрез иновативно партньорство с Ripple.

10.06.2024 22:00 1 мин. четене

Telegram стартира собствена платежна система

Telegram въведе нова функция, наречена Telegram Stars, за да подобри методите за плащане, особено за разработчиците на приложения в платформата.

07.06.2024 15:30 1 мин. четене

Портфейлът на Coinbase добавя функция “аларма”

Потребителите на мобилния крипто портфейл на Coinbase вече могат да получават автоматични предупреждения за дейности в блокчейн чрез услугата за изпращане на съобщения Notifi.

07.06.2024 13:00 1 мин. четене

Ripple обяви ново партньорство за подобрени международни разплащания

Ripple, водеща компания за крипто и блокчейн решения, обяви стратегическо партньорство с Clear Junction, глобален доставчик на решения за трансгранични плащания за регулирани институции.

06.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.