НАЧАЛО Финтех

Нигерия тласка гражданите към употребата на CBDC

декември 9, 2022 13:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нигерия тласка гражданите към употребата на CBDC

Централната банка на Нигерия се опитва да стимулира използването на дигиталната валута на централната банка (CBDC), като налага ограничения за размера на парите в брой, които гражданите могат да изтеглят от местните си банки.

Централната банка на Нигерия издаде разпореждане, с което иска от депозитните банки и финансовите институции в страната да ограничат максималния размер на тегленията на пари в брой на физически лица до $224 седмично.

Свободното теглене на пари от корпоративни организации също ще бъде ограничено до $1,154 на седмица. При теглене над тези лимити ще се начисляват такси за обработка съответно в размер от 5% и 10%.

Според банката клиентите трябва да бъдат насърчавани да използват алтернативни начини за извършване на банковите си операции. Сред тези начини са интернет банкирането, дебитните карти, CBDC на страната – eNaira – и други.

През октомври управителят на централната банка Годуин Емефиеле призна, че институцията не може да отчете използването на 85% от парите в брой в обращение в Нигерия. Той смята, че на практика това застрашава паричната политика на държавата. 

Западноафриканската държава също така се бори с физически лица, които трупат пари в брой в опит да противодейства на незаконната дейност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята


Съгласно директивата за лицата, които искат да теглят пари от банкомати, ще се прилага лимит от $44 на ден, а чекове на трети страни, надвишаващи $112 няма да се приемат.

В редки случаи, когато лицата или организациите се нуждаят от пари в брой за законни цели, ще се прилага лимит от съответно $11,226 и $22, 452.

Те също ще бъдат ограничени до едно теглене на месец и ще подлежат на строги мерки за идентификация и изисквания за документи, включително одобрение от банката, разрешаваща тегленето.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Южна Корея ще пусне нова система за проследяване на криптовалути

Министерството на правосъдието в Южна Корея обяви плановете си да въведе система за криптографско проследяване.

януари 29, 2023 15:00 2 мин. четене

Injective стартира екосистемен фонд в размер на $150 милиона

Създадената през 2018 г. блокчейн технология Injective обяви въвеждането на екосистемен фонд на стойност $150 милиона, за да подпомогне разработчиците, които разработват в мрежата Cosmos.

януари 28, 2023 8:10 2 мин. четене

Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

Дигиталното евро ще бъде свободно за ползване и достъпно за всички, но законодателите ще решат до каква лична информация ще има достъп банката, заяви Европейската централна банка в изявление от 23 януари.

януари 25, 2023 21:32 2 мин. четене

Този крипто сектор ще бъде основата на следващия бичи пазар – Pantera Capital

Според гиганта Pantera Capital един от секторите на дигиталните активи ще бъде жизнената сила на следващия бичи пазарен цикъл.

януари 25, 2023 19:34 3 мин. четене