НАЧАЛО Други

Несигурност на крипто пазарите след изборите за Европейския парламент

11.06.2024 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Несигурност на крипто пазарите след изборите за Европейския парламент

В резултат на някои политически и макроикономически промени нивото на непредсказуемост на крипто пазара се повишава. По-специално, нагласите на инвеститорите бяха повлияни от резултатите от европейските парламентарни избори, като по този начин се усложни пазарният ред.

Инвеститорите не са сигурни какво ще се случи със законите, регулиращи дигиталните активи, както и със стабилността в рамките на техните пазари поради различните икономически показатели, давани от отделните държави, наред с тези политически промени в Европа.

В последно време крайно десните партии спечелиха повече места в наскоро приключилите избори в Европейския съюз, като по този начин промениха политическите пейзажи, особено в такива държави като Франция, Германия или Австрия, наред с други. Например Националният сбор на Марин льо Пен спечели над партията „Ренесанс“ на Еманюел Макрон във Франция, като по този начин го принуди да поиска предсрочни парламентарни избори.

Тази победа на десницата илюстрира по-широка анти-системна промяна в европейската крипто сфера. Европейският парламент все още е доминиран от утвърдените партии със своите 705 членове, но те са все по-оспорвани от възхода на крайно десните групи.

Тези промени имат големи последици за криптовалутите. Според Джаг Кунер, който е ръководител на отдел „Деривати“ в Bitfinex – ако има наклон към десницата, то това може да означава по-строги регулации за дигиталните активи.

Съществуват притеснения, че правителства с консервативни тенденции създават рестриктивна регулаторна среда, докато други смятат, че такива правила ще бъдат по-снизходителни при по-леви или центристки лидери; например рамката MiCA, предложена от Европейската комисия в рамките на пазарите на крипто активите, бе разработена до голяма степен предвид интересите на либералните партии.

Наред с политическите промени, последните икономически показатели допълнително усложниха перспективите за крипто пазара. Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви намаляване на лихвения процент с 25 базисни пункта, което първоначално повиши оптимизма на инвеститорите. Този ход бе възприет като потенциален двигател на икономическия растеж и в подкрепа на рисковите активи, включително криптовалутите.

Оптимизмът обаче отслабна в петък след публикуването на по-силни от очакваното данни за заетостта в САЩ. Силните данни за заетостта отслабиха надеждите за подобен подход на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти.

Крипто пазарът реагира негативно, отстъпвайки, тъй като инвеститорите преосмислиха очакванията си за паричната политика на САЩ. Разминаването между европейските понижения на лихвените проценти и потенциално по-ястребовата позиция на Федералния резерв внесе допълнителна несигурност, което се отрази на инвеститорското доверие в крипто пазара.

Пазарните експерти обаче са положително настроени за бъдещето на пазара на криптовалути. Напоследък се наблюдава значителен приток в американските спот ETF-и за Биткойн, което свидетелства, че институционалният интерес се увеличава. Освен това крипто анализаторът Али Мартинез облекчи притесненията относно потъването на пазара.

Той спомена в неотдавнашна публикация в X, че краткосрочните инвеститори в Биткойн реализират печалби от 3.35%, което означава „малък риск“ за по-нататъшни разпродажби на BTC. Към момента на писане на статията пазарната капитализация на криптовалутите е спаднала с 0.20% до $2.54 трилиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.