НАЧАЛО Други

Напрежение в Европа заради свръхпроизводството в Китай

ноември 11, 2023 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Напрежение в Европа заради свръхпроизводството в Китай

Китайското производство е изправено пред двойното предизвикателство на свръхкапацитета и бавната вътрешна икономика, което кара някои заводи да се стремят към агресивен износ, като по този начин ескалира търговското напрежение.

Индустрии като електромобилите и соларните панели полагат все по-големи усилия за навлизане на чужди пазари чрез намаляване на цените, което поражда опасения сред конкурентите за въздействието върху рентабилността им. По-специално в Европа се наблюдава засилено напрежение, като ЕС започна антисубсидийна проверка в отговор на опасенията, че Китай залива региона с евтини електрически превозни средства.

Съединените щати също предприеха действия, като наложиха такси върху метални изделия от калай от Китай и две други държави поради възприеманото от тях несправедливо ценообразуване от страна на производителите на стомана. Индия разследва потенциален дъмпинг на различни стоки от Китай, а Виетнам проучва внимателно въздействието на вятърните кули, внасяни от Китай, върху местните производители. Китайските официални лица твърдят, че конкуренцията е лоялна, и осъждат разследването на ЕС като протекционистичен акт.

Китайските производители се борят с отслабеното търсене в страната, което предизвика значителен спад на експортните цени – около 20% според ABN AMRO. Местните правителства субсидират бизнес пътувания в чужбина и насърчават банковото кредитиране, за да подкрепят компаниите, които разширяват дейността си в чужбина. Обезценяването на китайския юан допълнително засилва конкурентоспособността на китайските стоки на световните пазари.

Проблемът със свръхпредлагането обхваща различни сектори, включително батерии, багери и химикали. Дружества като Weltmeister, китайска марка за електрически автомобили, се сблъскаха със загуби, но възобновиха производството си с подкрепата на правителството, като се стремят да засилят глобалния пазарен дял. Експертите обаче предупреждават, че стремежът на Китай към износ може да изостри напрежението в световен мащаб и да окаже неблагоприятно въздействие върху производството в други държави.

Въпреки предизвикателствата някои икономисти твърдят, че свръхпроизводството в Китай може да допринесе за понижаване на глобалната инфлация. Според оценките на JPMorgan през втората половина на 2023 г. глобалната базисна инфлация при стоките извън Китай ще намалее с 0.7 процентни пункта поради спада на производствените цени в страната.

Историческите опити на Китай да изнася продукцията си от свръхкапацитета са обтягали международните отношения в миналото. Този път самият размер на китайската икономика, която представлява около една пета от световното производство, и съществуващите ниски равнища на доверие между Китай и западните държави пораждат опасения за по-сериозно напрежение.

Тъй като Китай се бори със застаряващо население, значителен дълг и несигурни перспективи в областта на недвижимите имоти, експертите се застъпват за политики, които да насърчават потребителските разходи, а не да разчитат единствено на кредитиране на промишления сектор и стимулиране на износа.

Потенциалът за засилване на търговското напрежение остава, особено в отрасли като автомобилостроенето, където над 100-те китайски автомобилни марки търсят чуждестранни пазари, и възобновяемата енергия, където има опасения за наводняване на световните пазари с евтини китайски продукти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

4 Отговори на “Напрежение в Европа заради свръхпроизводството в Китай”
 1. Бай Милен,

  Нали мантрата беше, да оставим всичко на пазара, СВОБОДНИЯ, който регулира цените, според търсенето /на определена стока/ и предлагането?
  И щеше да се уравновесят цените /според търсенето и предлагането/ и щеше да настане една хармония световна?
  Но НЯКОЙ Иска да влияе на тези процеси в своя полза и за това е тоя рев!

 2. Да бе!,

  ЕС се притеснява!А продължава да отпуска помощи за доставчика на желязна руда за Китай!
  Нека познаем кой доставя на Китай желязна руда!

 3. Ново двайсе,

  20% намаление само могат да го сънуват. Занимавам се с внос и повече от 5-7% не може да се постигне в момента. Вярно е обаче, че морския транспорт спадна доста.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.