НАЧАЛО Други

Дойде ли времето за Г-9?

ноември 11, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дойде ли времето за Г-9?

В бурния глобален пейзаж, белязан от насилието в Близкия изток и нарастващите икономически предизвикателства и предизвикателства за сигурността от страна на Русия и Китай, геополитическите подреждания се променят.

Страните от БРИКС, включващи Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, наскоро отправиха покани към Саудитска Арабия и ОАЕ, което е сигнал за стратегическо разширяване. Този ход, подкрепен от руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, засилва влиянието на БРИКС на световната сцена. На фона на това възникват въпроси дали демократичните държави със свободен пазар трябва да укрепват своите съюзи.

По традиция Съединените щати поддържат стабилни връзки с ключови членове на БРИКС, но съставът на тази влиятелна група, доминирана от Русия и Китай, подтиква към размисъл. Направено е предложение за разширяване на основната група на Г-7, създадена преди повече от петдесет години, чрез включване на нови членове. Южна Корея и Австралия се очертават като стратегически избор, като се има предвид тяхната значителна икономическа роля и усилията на САЩ за укрепване на връзките с двете държави.

Динамичната икономика на Южна Корея, която е световен лидер в областта на технологиите, в съчетание с инвестициите ѝ в САЩ и Европа, я поставя в благоприятна позиция за включване в Г7. На фона на ескалиращото напрежение в региона, особено със Северна Корея и Китай, активното участие на Южна Корея става изключително важно.

Австралия, чийто БВП е сравним с този на Южна Корея, играе ключова роля като водеща демократична страна със свободен пазар в южната част на Тихия океан. Включването ѝ в Г-7 разширява географския обхват на групата и засилва позицията ѝ по отношение на Китай.

Застъпниците твърдят, че е наложително Г7 да се трансформира в Г9, включваща Южна Корея и Австралия. Това разширяване не само повишава технологичния опит и ресурси в групата, но и засилва сътрудничеството по глобални предизвикателства, като например изменението на климата и готовността за пандемии.

Роналд А. Клейн, бивш началник на канцеларията на Белия дом, твърди, че Г-7, макар и успешна в продължение на петдесет години, се нуждае от адаптиране към съвременните реалности. Предлагайки да се добавят Южна Корея и Австралия, той предвижда Г9 да служи като стабилна платформа за демократичните държави със свободен пазар при ориентирането в сложния геополитически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.