НАЧАЛО Други

Най-скъпоплатените директори на компании за 2023 година

22.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-скъпоплатените директори на компании за 2023 година

През 2023 г. компенсационните пакети на изпълнителните директори на най-големите американски компании достигнаха нови висоти, главно благодарение на значителните награди с акции.

Анализ на The Wall Street Journal разкрива, че медианното възнаграждение на изпълнителните директори на компаниите от S&P 500 е достигнало рекордните $15.7 милиона, в сравнение с $14.5 милиона през предходната година. Анализът, базиран на данни от MyLogIQ, показва, че половината от изпълнителните директори са спечелили поне $15.7 милиона, а няколко от тях са надхвърлили $50 милиона.

Сред забележителните констатации са:

  • Хок Тан от Broadcom е най-високоплатеният главен изпълнителен директор с възнаграждение в размер на $162 милиона, което до голяма степен зависи от това дали ще остане на поста си в продължение на пет години и дали цената на акциите на Broadcom ще постигне определени цели.
  • Никеш Арора от Palo Alto Networks получи $151 милиона, предимно под формата на капиталови награди, които се придобиват за три години.
  • Стефан Шварцман от Blackstone получи $120 милиона, като компанията отбеляза 83% обща възвръщаемост, която изпреварва другите американски мениджъри на активи.

Сред другите най-добре печелещи са:

  • Кристофър Уинфри от Charter Communications, който спечели $89.1 милиона предимно под формата на опции и акции, които се придобиват за пет години.
  • Уил Лансинг от Fair Isaac, чийто пакет от $66 милиона беше значително увеличен от еднократна награда в размер на $30 милиона.

Структурата на възнагражденията на изпълнителните директори силно благоприятстваше наградите с акции, които обвързват стимулите за изпълнителните директори с възвръщаемостта на акционерите, но могат значително да се променят в зависимост от резултатите на акциите.

Например Дженсън Хуанг от Nvidia стана свидетел на факта, че стойността на ограничените му акции се е увеличила четирикратно до $107.5 милиона, тъй като цената на акциите на Nvidia се е утроила през годината.

Въпреки високите приходи разликата в заплащането между изпълнителните директори на най-добре и най-зле представящите се компании е минимална, като медианното общо заплащане е $14.6 милиона за долните 20 % и $15.7 милиона за горните 20%.

Сред най-добре представящите се компании през 2023 г. са:

  • Nvidia: Възнаграждението на Дженсън Хуанг отразява 215% обща възвръщаемост на акциите.
  •  Meta Platforms: Марк Зукърбърг получи 194% възвръщаемост.
  • Royal Caribbean Group: Джейсън Либърти отчете 162% възвръщаемост, след като се възстанови от значителните загуби по време на пандемията.

Като цяло пакетите от възнаграждения на изпълнителните директори са структурирани така, че да възнаграждават дългосрочните резултати, като значителна част от тях са обвързани с акции и опции, които зависят от постигането на бъдещи финансови и оперативни цели. Тази обвързаност има за цел да стимулира корпоративния успех, въпреки че може да доведе до значителна променливост на приходите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.