НАЧАЛО Други

Цените на петрола спадат днес – пазарната волатилност се увеличава

21.05.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола спадат днес – пазарната волатилност се увеличава

Цените на петрола на световните пазари са се понижили, съобщава Azernews. Цената на суровия петрол тип "Brent" на лондонската борса ICE (InterContinental Exchange Futures) е спаднала с $0.48, достигайки $83.23 за барел.

Аналогично, цената на “West Texas Intermediate” (WTI) на NYMEX е поевтинял с $0.58, като сега се търгува за $79.22 за барел.

През последните търговски сесии световните цени на петрола отбелязаха забележимо повишение, което подчерта значителната промяна в динамиката на енергийния пазар в световен мащаб.

Това повишение на цените на петрола се случва в условията на повишена пазарна волатилност, обусловена от различни фактори, включително геополитическо напрежение, динамика на търсенето и предлагането и макроикономически показатели. Смущенията в ключови нефтодобивни региони и съкращенията на производството от страна на основните държави-производителки на петрол оказаха допълнителен натиск за повишаване на цените, подчертавайки крехкото равновесие на световните пазари на петрол.

Освен това с възстановяването на икономиките от последиците от Ковид пандемията се наблюдава ново повишаване на енергийното потребление, което засилва оптимизма на петролните пазари. Постепенното стабилизиране на икономиките, съчетано с повишена промишлена активност и мобилност, засилва доверието в устойчивото възстановяване на търсенето на петрол, като по този начин повишава цените.

Инвеститорите се насочват към суровини като петрола и като към средство за предпазване от нарастващата глобална инфлация. Този подновен интерес към суровините като средство за предпазване от инфлация допълнително стимулира търсенето на петролни фючърси, допринасяйки за неотдавнашното покачване на цените на петрола.

Въпреки сегашните положителни настроения анализаторите предупреждават да не се отпускаме, като акцентират върху присъщата на петролните пазари променливост и непредсказуемост. Продължаващата несигурност, свързана с геополитическото напрежение и динамиката на предлагането, представлява сериозно предизвикателство за стабилността на цените на петрола, което налага предпазлив и бдителен подход от страна на пазарните участници.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.