НАЧАЛО Други

Над $360 милиона са откраднати от крипто престъпници само през ноември

04.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над $360 милиона са откраднати от крипто престъпници само през ноември

През ноември 2023 г. се наблюдава забележителен ръст на киберпрестъпната дейност в сферата на криптовалутите, което го определя като месец, свързан с нарушения на сигурността, измами и манипулации, свързани с криптовалутите.

Както е описано подробно в доклад на CertiK, компания от сектора на блокчейн сигурността, злонамерените субекти са успели да натрупат значителна сума от $363 милиона през този период. Тази поразителна сума е резултат предимно от експлойти, флаш заеми и измами и други. По-конкретно, експлойтите са довели до загуби от около $316.4 милиона, докато флаш заемите са причинили щети за $45.5 милиона.

На 30 ноември CertiK разкри, че жертвите са били засегнати от различни “exit” измами, което е довело до колективна загуба от $1.1 милиона.

Основните инциденти през ноември включват значителни експлойти в платформи като Poloniex и HTX/Heco Bridge, които причиниха загуби от съответно $131.4 милиона и $113.3 милиона.

Едно физическо лице претърпя значителна загуба от $27 милиона вследствие на фишинг атака. Освен това атаката срещу KyberSwap възлиза на $45 милиона, като доминира в категорията на атаките за флаш заеми през месеца.

Този скок на свързаните с криптовалути престъпления надхвърли предишния рекорд, поставен през септември, главно поради атаката на Mixin Network на стойност $200 милиона. Към края на ноември 2023 г. крипто индустрията отчита обща загуба от приблизително $1.7 милиарда, дължаща се на експлойти, exit измами и флаш заеми.

Въпреки че тази цифра е значителна, тя представлява само 54% от загубите, понесени през цялата 2022 г., които възлизат на $3.7 милиарда.

През 2021 г. данните на CertiK също сочат значителни загуби в размер на $1.7 милиарда.

Ронгхуи Гу, основател на CertiK, подчерта, че стандартният одит на смарт договорите е недостатъчен в бързо развиващия се пейзаж на заплахите.

Киберпрестъпниците непрекъснато откриват иновативни начини за използване на уязвимостите, включително тактики като подмяна на SIM карти и мултисиг уязвимости. Тези високопрофилни експлойти, които се случват често, предизвикват загриженост в крипто общността, като потенциално възпрепятстват приемането.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.