НАЧАЛО Регулации

МВФ препоръчва на Нигерия да приеме крипто, за да се справи с проблемите на форекс пазарите

11.05.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ препоръчва на Нигерия да приеме крипто, за да се справи с проблемите на форекс пазарите

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Нигерия да възприеме регулираното използване на дигитални активи чрез лицензиране на международни крипто борси.

Това предложение, изложено в последния консултативен доклад на МВФ за Нигерия, има за цел да засили икономическата стабилност и да подобри позицията на страната в африканския крипто сектор.

Предложението идва на фона на неотдавнашната регулаторна репресия срещу криптовалутите в Нигерия, която включваше правни спорове с борси като Binance и планове за забрана на peer-to-peer (P2P) търговията.

МВФ предполага, че лицензирането на крипто борсите би могло да привлече чуждестранни инвестиции и да подобри процесите на парични преводи, което е особено важно за Нигерия поради нейното значително чуждестранно население. В препоръката се подчертава значението на спазването на строги регулаторни стандарти, включително стабилни протоколи за борба с прането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT).

В препоръката на МВФ се разглеждат и съществените пропуски в платежния баланс на Нигерия, които отчасти се дължат на недекларирани финансови дейности, често улеснявани от криптовалути при трансгранични транзакции. В доклада се твърди, че подходящото регулиране и лицензиране може да използва потенциала на криптовалутите за осигуряване на сигурни и ефективни процеси на транзакции, ограничаване на незаконните финансови дейности и намаляване на рисковете от измами и пране на пари.

Освен това МВФ изтъква потенциала на дигиталните валути за насърчаване на финансовото приобщаване, особено в Африка, чрез подпомагане на икономическия растеж и подобряване на достъпа до финансови услуги за населението, което не е банкирано.

Въпреки това Нигерия наскоро преживя значителна регулаторна репресия върху P2P търговията с криптовалути, продиктувана от опасения за нестабилността на валутния пазар. Централната банка на Нигерия посочи спекулативните дейности в криптотърговията като фактор, допринасящ за тази нестабилност, откроявайки практики като „pump-and-dump“ схемите.

Репресиите включват действия срещу Binance, като регулаторите обвиняват борсата в улесняване на непроследими транзакции на обща стойност $26 милиарда. Това доведе до арестуването на ръководители на Binance и до замразяването на над 1,000 банкови сметки, свързани с P2P крипто транзакции.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Как промяната в политиката на Байдън за крипто ще повлияе на делото между SEC и Ripple

Основателят и председател на адвокатската кантора Murphy & McGonigle Джеймс „MetaLawMan“ Мърфи представи някои мисли за това как промените в политиката на администрацията на Байдън могат да повлияят на текущите правни спорове, като например Ripple Labs, изправена срещу SEC.

28.05.2024 9:00 2 мин. четене

Европейският съюз с нова крипто забрана, за да предотврати пазарните манипулации

Европейският съюз, съгласно Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA), определи максималната стойност за извличане (MEV) като забранена тактика за манипулиране на пазара.

28.05.2024 6:30 2 мин. четене

Правителството на Турция започва да обсъжда крипто регулациите – какво трябва да знаем

Тази седмица парламентарната комисия по планиране и бюджет на Турция ще обсъди нов регламент, очертаващ правната рамка за криптовалутите.

27.05.2024 8:30 2 мин. четене

Ето защо Етериум ETF трудно може да привлече по-старото поколение инвеститори

Предизвикателството да се намери убедителна и ясна асансьорна площадка за Етериум е предмет на обсъждане за крипто аналитиците, особено след одобрението на осем спот ETF за Етериум от Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

27.05.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.