НАЧАЛО Блокчейн

Мрежата на Solana отново среща големи проблеми – ще има спад на цената на SOL?

18.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Мрежата на Solana отново среща големи проблеми – ще има спад на цената на SOL?

Solana (SOL) наскоро отбеляза рязък ръст на интереса сред инвеститорите, което доведе до достигане на нови върхове. Едновременно с това меме монетите, стартиращи на платформата Solana, също привлякоха значително внимание.

Въпреки това, на фона на този засилен интерес, данните от веригата разкриват, че мрежата на Solana в момента се бори със сериозно претоварване, което има значителни последици за обработката на транзакциите и цялостната производителност на мрежата.

Неотдавнашни данни, споделени в X (Twitter) от “Dagnum_PI” показват, че средното пинг време в мрежата на Solana варира между 20 и 40 секунди, което показва забавяния в комуникацията между мрежовите възли. Тези показатели, записани на 16 март, допринасят за по-дългото време за потвърждаване на транзакциите и намалената отзивчивост на мрежата.

Освен това процентът на загубите на ping е значителен и варира от 30% до 50%, което допълнително утежнява претоварването и води до неуспешни транзакции и забавяния. Шокиращо е, че според съобщенията от 50% до 80% от транзакциите се провалят в мрежата на Solana, което подчертава критичните проблеми с обработката на транзакциите и стабилността на мрежата.

Що се отнася до рекламирания капацитет на системата за обработка на транзакции (TPS) на Solana от 50,000, наблюденията при пълни мрежови условия представят различна картина. Въпреки твърденията, действителната TPS при такива претоварени условия, с време за изчакване от 30 до 50 секунди, е значително по-ниска, като през последните две години е средно около 1,100-1,200 TPS.

Забележително е, че тази твърдяна стойност на TPS включва транзакциите, свързани с гласуването, което вероятно завишава истинската пропускателна способност, налична за транзакции, които не са свързани с гласуването. Това несъответствие между обявената и наблюдаваната TPS може да доведе до неудовлетвореност на потребителите и до погрешно представяне на възможностите на мрежата. От друга страна ако потребителите изгубят вярва във възможностите на блокчейна това може да се отрази негативно на цената на SOL, родната криптовалута на Solana..

Уместно е да се признае историята на Solana с прекъсванията, която, в съчетание с настоящото претоварване, поставя допълнителни предизвикателства пред блокчейна.

Solana често е изтъквана като бърза и рентабилна алтернатива на Ethereum (ETH), което ѝ носи прозвището “потенциален убиец на Ethereum“. Въпреки това, опасенията относно високите такси застрашават репутацията ѝ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Какво трябва да знаете за Solana, преди да решите да купите

Очевидно е, че пазарът на криптовалути възвърна популярността си сред инвеститорите. След спада през 2022 г. цените на криптовалутите нараснаха значително през последните 15 месеца.

15.04.2024 21:00 2 мин. четене

Нов блокчейн проект набра $100 милиона финансиране

Berachain (BERA), блокчейн, фокусиран върху децентрализираните финанси (DeFi), разкри, че е набрал впечатляващите $100 милиона в последния си кръг на финансиране.

14.04.2024 11:00 2 мин. четене

Дългоочакван Етериум проект стартира основната си мрежа

EigenLayer, протоколът за рестейкинг на Етериум (ETH), официално обяви старта на своята мрежа в неотдавнашно изявление, публикувано в X.

10.04.2024 13:00 1 мин. четене

Нов блокчейн засенчва Етериум и Arbitrum по обем на транзакции

Решението на Coinbase за мащабиране от втори слой, Base, демонстрира по-висока производителност в сравнение с платформи като Arbitrum и Етериум, особено по отношение на дневния обем на транзакциите.

07.04.2024 17:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.