НАЧАЛО Други

Монархиите от Близкия изток се превръщат в “глобални банкомати”

септември 8, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Монархиите от Близкия изток се превръщат в “глобални банкомати”

През изминалото половин десетилетие Саудитска Арабия стана свидетел на масово напускане на американски финансови мениджъри от инвестиционна конференция след спорното убийство на журналист.

Този инцидент опетни репутацията на кралството и го направи негостоприемно за бизнеса.

Тази година конференцията, известна като “Давос в пустинята“, очаква огромно търсене, което накара организаторите да таксуват ръководителите по $15,000 на участник.

Монархиите от Близкия изток са в центъра на вниманието на световната финансова сцена. Те се възползват от рязкото увеличаване на паричните потоци, дължащо се на енергийния бум, точно когато традиционните западни финансисти се отдръпват от сключването на сделки и частни инвестиции поради повишаването на лихвените проценти.

Държавните инвестиционни фондове в региона се превърнаха в предпочитан източник на финансиране за фондовете за дялово участие, рисков капитал и недвижими имоти, които срещат трудности при набирането на капитал на други места.

В региона се наблюдава значителна активност в областта на сливанията и придобиванията, включително придобиването на инвестиционния мениджър Fortress от фонд от Абу Даби за над $2 милиарда и закупуването на авиационното подразделение на Standard Chartered от саудитски фонд за $700 милиона.

Структури, контролирани от съветника по националната сигурност на Абу Даби шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, проявиха интерес към закупуването на Standard Chartered и инвестиционната банка Lazard. Наскоро те също така сключиха сделки за придобиване на британска компания в областта на здравеопазването на стойност $1.2 милиарда и придобиха частичен контрол върху колумбийски хранителен гигант на стойност близо $6 милиарда.

Макар че някои компании все още подхождат предпазливо към Близкия изток, а опасенията, свързани с човешките права, продължават да съществуват, саудитското финансиране набра скорост през миналата година, тъй като други източници на финансиране се свиха.

Гиганти в областта на частния капитал като TPG, KKR и Carlyle Group показват устойчив интерес от страна на Близкия изток, за разлика от други региони, където ентусиазмът е намалял.

Тъй като финансистите от Близкия изток се изстрелват напред, традиционните спонсори като пенсионни планове и колежански фондове се оттеглят поради глобалната промяна към по-високи лихвени проценти, което води до загуби в портфейлите им.

Два фактора са в основата на този бум на финансиране и сключване на сделки: първо, по-високите цени на енергията в резултат на действията на Русия в Украйна подкрепиха зависимите от петрола фондове за богатство в региона. Второ, саудитският принц Мохамед и висши служители на ОАЕ инвестират много в своите фондове за богатство, за да засилят индустрията и влиянието си в световен мащаб.

Това сближаване на политиката и финансите превърна фондовете за богатство от Персийския залив от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар в основни поддръжници на ключови фигури в администрацията на Тръмп. Те също така призоваха американските си колеги да установят по-силно присъствие в региона.

В отговор на това финансови институции като BlackRock, Millennium Management LLC и други създадоха офиси в Близкия изток. Тази тенденция подчерта нарастващото осъзнаване, че изграждането на взаимоотношения на този динамичен пазар изисква време и усилия.

В заключение, монархиите от Близкия изток се превръщат в значими участници в глобалния финансов пейзаж, използвайки своите средства и стратегически инвестиции. Тази новооткрита значимост се подхранва от икономическия бум в областта на енергетиката, който осигурява на тези региони достатъчно капитал за амбициозни проекти.

Докато западните финансисти се сблъскват с препятствия, държавите от Персийския залив се превръщат в динамични и влиятелни участници в света на финансите.

Източник: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.