НАЧАЛО Регулации

Международният валутен фонд разработва регулаторни рамки за криптовалутите

септември 7, 2023 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Международният валутен фонд разработва регулаторни рамки за криптовалутите

Международният валутен фонд (МВФ) и Съветът за финансова стабилност (СФС) публикуваха съвместен документ, в който се очертават препоръки за политиката и стандарти за регулиране на криптовалутите.

Инициативата беше продиктувана от председателството на Индия на Г-20, която поиска от МВФ и СФС да разработят рамки за единен подход към надзора на криптоактивите. Предвижда се документът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на Г-20.

В съвместните си усилия МВФ и СФС, като ключови структури в глобалния финансов надзор, предоставиха насоки, насочени към намаляване на рисковете, свързани с криптовалутите. Те разгледаха различни аспекти, включително макроикономически фактори, правни съображения и финансова почтеност във връзка с крипто регламентирането.

Освен това СФС, заедно с други органи за определяне на стандарти, представи препоръки и стандарти, насочени към финансовата стабилност, целостта на пазара, защитата на инвеститорите, пруденциалните мерки и други рискове, произтичащи от криптоактивите.

В документа се подчертава, че тези колективни препоръки служат като всеобхватна рамка, която да подпомага органите при управлението на макроикономическите рискове и рисковете за финансовата стабилност, свързани с дейностите и пазарите на криптоактиви.

Това обхваща области като стабилните монети и транзакциите, извършвани чрез децентрализирано финансиране (DeFi), които се разглеждат като потенциални заплахи за макроикономическата и финансовата стабилност.

Освен това в документа се подчертава, че криптовалутите все още не са доказали първоначално заявените си ползи, включително обещанията за по-рентабилни и бързи трансгранични плащания, както и за засилено финансово приобщаване.

В рамките на крипто индустрията и нейната общност постоянно се призовава за регулаторни мерки, които да благоприятстват иновациите в областите, свързани с криптовалутите, блокчейн технологията, Web3 и други новаторски технологии.

Заслужава да се отбележи, че контролът и ограниченията върху крипто индустрията се засилиха след събития като кризата с Terra и срива на FTX през миналата година.

Освен това секторът се сблъска с критики заради значителното си потребление на енергия. Важно е обаче да се признае, че след тези инциденти индустрията претърпя значителна еволюция и трансформация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулациите на криптовалутите са по-нужни от всякога според директора на Coinbase

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг подчерта, че е изключително важно Съединените щати да създадат регулаторна рамка за криптоактивите.

септември 30, 2023 20:00 1 мин. четене

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.