НАЧАЛО Биткойн

Може ли Биткойн да стигне до $100,000?

05.02.2023 13:05 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Биткойн да стигне до $100,000?

Миналата година се характеризира със затягане на паричната политика, като бяха въведени по-високи лихвени проценти за борба с нарастващата инфлация.

В резултат на това рисковите активи пострадаха, включително акциите на растежа и криптовалутите. Дори Биткойн се срина, като през 2022 г. загуби 65%.

Но нещата може би се обръщат в положителна посока, тъй като Биткойн скочи с над 37% през месец януари.

Може ли флагманската криптовалута да достигне $100,000?

При цена под $24,000 USD към момента на писане на статията тази ценова цел предполага печалба от над 300%.

След като през ноември достигна най-ниската си стойност за 2022 г., Биткойн отскочи. И това впечатляващо представяне имитира това, което видяхме при акциите. Например индексът Nasdaq Composite се повиши с 11% през януари. А индексът S&P 500 също отчете силен старт на годината.

Макар че обикновено е безполезно да се опитваме да обясним подобни краткосрочни движения на цените, част от това се дължи на инфлационните тенденции. През декември индексът на потребителските цени се увеличи с 6.5% на годишна база, като с тези данни продължава забавянето на растежа.

Това накара инвеститорите да въздъхнат с облекчение. Всъщност на последното си заседание Федералният резерв обяви повишение с 25 базисни пункта. Разхлабването на паричната политика или по-малко рестриктивната такава е добре дошъл знак за инвеститорите, защото може да насърчи икономическия растеж и да доведе до повишаване на стойността на портфейлите.

Покрай възстановяването се появява страх от пропускане или FOMO (fear of missing out). А това ще подтикне по-нови инвеститори към криптопространството и по-специално към Биткойн, осигурявайки допълнителна подкрепа за цените.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Китай трябва да преразгледа крипто забраната, твърди бивш служител на КНБ


Освен краткосрочния катализатор на BTC, който е охлаждането на инфлацията и принуждаването на Федералния резерв в крайна сметка да спре да повишава лихвите, има и друг убедителен аргумент, поради който инвеститорите трябва да следят актива. И той се фокусира върху по-широката картина, с поглед към дългосрочната перспектива.

Най-популярният бичи аргумент за Биткойн се базира на превръщането му в по-значимо средство за съхранение на стойност. Недоброжелателите бързо ще посочат рязкото спадане на цената на BTC през 2022 г. като ясен показател, че той е слаб хедж срещу инфлацията. Но ако погледнем през последните пет години, Биткойн е поскъпнал със 154% (към момента на написване на статията), в сравнение с 43% увеличение на златото. Превъзходството на Биткойн е толкова по-ясно изразено, колкото по-назад погледнете.

Защо обаче някой би искал да притежава Биткойн?

Всъщност причината е в раздуването на дълговите баланси, особено в САЩ. През третото тримесечие на миналата година съотношението на дълга към БВП на тази страна беше 120% – толкова високо, колкото никога не е било. И въпреки че това съотношение е намаляло от началото на пандемията, според проучване, проведено от Уортънското училище към Университета на Пенсилвания, до 2050 г. съотношението на дълга към БВП ще бъде 225%.

Дори и сега правителството на САЩ е в потенциално тежко положение, тъй като трябва да повиши тавана на дълга за пореден път, за да избегне неизпълнение на задълженията си по заемите. Следователно притежаването на Биткойн може да се разглежда като застраховка срещу финансова катастрофа, тъй като той несъмнено ще се превърне в привлекателно място за паркиране на богатство, ако нещата тръгнат надолу.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Хонконг ще стартира Биткойн ETF още следващата седмица

Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) на Хонконг официално одобри първата вълна от спот Биткойн и Етериум ETF, които трябва да започнат търговия на 30 април.

25.04.2024 12:00 1 мин. четене

PayPal иска да въведе награди за копаене на Биткойн

На 22 април Blockchain Research Group на PayPal представи стратегия, целяща да стимулира крипто миньорите, които използват възобновяеми енергийни източници, като им предлага допълнителни Биткойн (BTC) възнаграждения.

24.04.2024 18:00 2 мин. четене

Биткойн – спасението за затруднените икономики?

През последното десетилетие Биткойн набира популярност, особено в региони, изправени пред икономическа или политическа нестабилност, където традиционните банкови системи могат да се разклатят.

24.04.2024 16:00 2 мин. четене

Бившият директор на Twitter разкри нова система за копаене на Биткойн

Компанията за разплащания Block, известна преди като Square, разкри намерението си да разработи система за добив на Биткойн (BTC) в отговор на предизвикателствата, пред които са изправени майнинг компаниите.

24.04.2024 12:40 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.