Home

Може ли БРИКС да оправдае очакванията на новите членове?

15.09.2023 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли БРИКС да оправдае очакванията на новите членове?

Новите членове на групата БРИКС, в която сега влизат Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия - страни, които традиционно са в съюз със САЩ - имат свои специфични цели за присъединяване към групата.

Възможно е обаче те да надценяват способността на Китай да ги постигне. Основната цел на Пекин е да гарантира управлението на собствената си партия във вътрешен план и може би не е толкова ентусиазиран по отношение на международната интеграция.

Въпреки включването на Южна Африка през 2010 г. и създаването на Новата банка за развитие през 2014 г., последвано от Споразумението за условните резерви през 2015 г., БРИКС остана до голяма степен в застой в продължение на години.

Едва наскоро съюзът набра скорост поради нахлуването на Русия в Украйна. Начинът, по който този конфликт засили връзките между САЩ и техните съюзници в Европа и Азия, мотивира Пекин да разглежда БРИКС като най-резултатното средство за по-сигурно привличане на някои средни сили в своята сфера на влияние.

По време на срещата си на върха през август тази година БРИКС отправи покани към шест държави да се присъединят към групата на 1 януари 2024 г. Сред тях са три арабски държави: Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия. Важно е обаче да се признае, че Китай може да не е толкова достъпен, колкото изглежда.

При това положение може би най-съществената илюзия се крие в убеждението, поддържано от потенциалните членове на БРИКС, че присъединяването им ще бъде от голяма полза за икономическите им отношения с Китай.

Освен това, въпреки че играе важна роля на срещите на върха на БРИКС, Китай е все по-фокусиран навътре в себе си, откакто Си Дзинпин започна своя стремеж към самодостатъчност като част от по-широките усилия за увековечаване на властта на ККП. Следователно главната цел на Пекин при насърчаването на БРИКС е да си сътрудничи с други автократични режими в напредъка на своя модел на управление на световната сцена, като по този начин укрепва защитата му във вътрешен план.

Ето защо от гледна точка на трите арабски претендентки е важно внимателно да се обмисли дали членството потенциално не би могло да доведе до фаустовска сделка.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис е готова за президентската надпревара: Какъв е планът ѝ?

Камала Харис може да се кандидатира за президент на Демократическата партия и да замени Джо Байдън. Тази промяна повдига въпроси относно нейните икономически политики и тяхното въздействие върху САЩ.

23.07.2024 21:00 2мин. четене

Доналд Тръмп отрече слуховете, че министър на финансите ще бъде директора на JPMorgan или BlackRock

Неотдавна в социалните мрежи се появиха слухове, че Доналд Тръмп иска да назначи Джейми Даймън от JPMorgan или Лари Финк от BlackRock за министър на финансите.

23.07.2024 19:45 1мин. четене

Глобиха най-големият копач на Биткойн (BTC) със $139 милиона

Marathon Digital Holdings, най-големият копач на Биткойн (BTC), листнат на NASDAQ, беше глобен със $139 милиона за нарушаване на споразумение.

23.07.2024 19:30 1мин. четене

Алткойн сезонът идва според експерт от екипа на Shiba Inu

Експертът по маркетинг в социалните медии на екипа на Shiba Inu (SHIB), известен на общността като “Lucie”, наскоро публикува туит, в който отправи оптимистично послание към поддръжниците на Shiba Inu.

23.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.