НАЧАЛО Биткойн

Може ли Биткойн да се възроди през 2023 г.?

май 29, 2023 10:45 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Биткойн да се възроди през 2023 г.?

Биткойн, най-голямата криптовалута в света, се търгува в сравнително тесен диапазон около $26,250. През последните няколко седмици актива преживя тенденция на спад поради проблеми като спрени тегления и високи такси за транзакции.

Въпреки това се наблюдават признаци на леко възстановяване, което се дължи главно на положителните макроикономически условия. Инвеститорите бяха оптимистично настроени, че Федералният резерв на САЩ може да направи пауза в повишаването на лихвените проценти поради умереното нарастване на инфлацията в САЩ през април, което продължава 10-ти пореден месец. Това леко охлаждане на инфлацията даде лъч надежда на крипто инвеститорите, които очакваха потенциален отскок на Биткойн.

Въпреки тези фактори основните криптовалути, включително Биткойн, все още се търгуват на червено. Инвеститорите следят отблизо данните за инфлацията в Обединеното кралство и наблюдават продължаващите преговори за тавана на дълга в САЩ, тъй като тези фактори биха могли да повлияят на решението на Федералния резерв относно повишаването на лихвените проценти. 

За съжаление месец май беше особено труден за Биткойн, тъй като стойността му спадна с над 10% през месеца и с близо 7% за тримесечието.

Миналата седмица Биткойн преживя низходяща тренд, когато Binance, една от най-големите крипто борси, спря тегленията на Биткойн два пъти в рамките на един ден поради значително натрупване на чакащи транзакции, причинено от технически проблеми. Преди този неуспех Биткойн стабилно се колебаеше около $29,000 и изглеждаше готов отново да достигне прага от $30,000.

Крипто експертите предполагат, че ако Биткойн успее да задържи нивото на съпротива при $26,000, има вероятност да възвърне инерцията си и да надхвърли $30,000 в близко бъдеще.

През април Биткойн за кратко достигна ключовото ниво на съпротива от $30,000, за първи път от 10 юни 2022 г., преди да претърпи последващ спад до около $28,000.

През настоящата година Биткойн отбеляза значителен ръст, като надхвърли нивата от предходната година с 80%. Въпреки това увеличение обаче Биткойн остава с близо 50% по-ниско от историческия си връх от над $69,000, който беше достигнат през ноември 2021 г.

Само преди месец Биткойн преживя значителен спад под $20,000. Въпреки това, след отпадането на технологично ориентираната Silicon Valley Bank, се наблюдава силно възстановяване на цените на водещия дигитален актив. Това предполага, че неотдавнашната финансова криза в САЩ е увеличила интереса към криптовалутите като алтернатива на традиционните банкови системи.

Въпреки последните събития е важно инвеститорите на дребно да проявяват предпазливост поради нестабилния характер на флагманската криптовалута.

Освен това Индия възприе строга позиция по отношение на криптовалутите, като включи всички транзакции, свързани с криптовалути, в обхвата на Закона за предотвратяване на прането на пари (PMLA). Този ход, макар и първоначално да беше възприет като вреден от крипто общността в Индия, беше приветстван от индустрията като цяло, тъй като представлява стъпка към регулиране на пространството и справяне с всякакви потенциални нередности.

Освен това експертите остават оптимистично настроени за бъдещето на Биткойн поради предстоящото през 2024 г. халвинг събитие. Халвингът на Биткойн се случва на всеки четири години, което води до намаляване на възнагражденията на миньорите за Биткойн наполовина. Това събитие обикновено се разглежда като положително за цената на Биткойн, тъй като спомага за намаляване на предлагането. В исторически план халвинг събитията, се свързват с повишена динамика на цената на Биткойн.

При внимателен анализ на данните историческите събития, свързани с халвинга на Биткойн, неизменно са служили като катализатори на дългосрочни бичи тенденции в цената на актива. Значението се крие в дефлационния характер на Биткойн, при който халвингът пряко допринася за намаляване на предлагането му, което впоследствие води до повишаване на цената на BTC. 

За разлика от традиционните валути, децентрализираният характер на Биткойн не позволява на правителствата и централните банки да създават нови единици по свое усмотрение, като по този начин налагат краен лимит на общото му предлагане.

Освен това големите инвеститори, обикновено наричани “Биткойн китове”, отново започнаха фаза на натрупване на BTC. По-специално, данните на Santiment разкриват, че тези влиятелни Биткойн китове притежават значителни наличности, вариращи от 1,000 до 10,000 BTC в портфейлите си. Този скок в активността на китовете предполага, че инвеститорите активно увеличават резервите си в Биткойн, което показва потенциално възстановяване на цената на Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.