НАЧАЛО Други

Microsoft и OpenAI с планове за съвместен проект на стойност $100 милиарда

30.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Microsoft и OpenAI с планове за съвместен проект на стойност $100 милиарда

Microsoft и OpenAI си сътрудничат по амбициозна инициатива за център за данни, която потенциално струва до $100 милиарда, както съобщава The Information в петък.

В центъра на това начинание е суперкомпютър с изкуствен интелект, наречен “Stargate”, планиран за пускане през 2028 г.

Според The ​​Information OpenAI все още не е отговорила на запитванията на Reuters относно проекта. Ръстът в търсенето на AI центрове за данни, воден от бързото приемане на технологията за генеративен изкуствен интелект, подчертава необходимостта от усъвършенствана изчислителна инфраструктура, способна да се справя с все по-сложни задачи.

Очаква се финансирането на този колосален проект да бъде поето основно от Microsoft, което потенциално ще го направи сто пъти по-скъп от съществуващите центрове за данни. Предложеният суперкомпютър, който ще бъде разположен в Съединените щати, ще бъде водещата инсталация в серия от подобни проекти, планирани за развитие през следващите шест години.

Въпреки че The Information приписва приблизителната цена от 100 милиарда долара на вътрешни източници, нито посочените лица, нито първоначалните оценки на Microsoft за разходите са официално обявени.

Развитието на проекта е структурирано в пет фази, като “Stargate” представлява петата фаза. Преди това Microsoft в момента е ангажиран с изграждането на по-малък суперкомпютър от четвърта фаза за OpenAI, който се очаква да заработи до 2026 г.

Съобщава се, че Microsoft и OpenAI в момента се движат в третата фаза на своя цялостен план, като се очакват значителни разходи в следващите фази за осигуряване на необходимите AI чипове. Закупуването на такива чипове често е свързано със значителни разходи, както се вижда от последните забележки на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг относно ценообразуването на най-новия чип с изкуствен интелект “Blackwell” B200.

По-специално, стратегическият ход на Microsoft за разработване на персонализирани изчислителни чипове, обявен през ноември на предходната година, сигнализира за проактивния подход за оптимизиране на производителността и ефективността. Предвижда се предстоящият проект да използва чипове от различни доставчици, насърчавайки екосистема за сътрудничество, която да благоприятства иновациите и скалируемостта.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.