НАЧАЛО Други

Майкъл Бъри закри залога си срещу пазарите на огромна загуба

ноември 15, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Майкъл Бъри закри залога си срещу пазарите на огромна загуба

Майкъл Бъри предполагаемо е излязъл от значителна шорт сделка на стойност $1.6 милиарда срещу SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) и Invesco QQQ Trust (QQQ).

Известен с успешния си залог срещу жилищния пазар през 2008 г., както е показано във филма “The Big Short”, Бъри се сблъска с неуспех при последната си “голяма шорт позиция“, натрупвайки очаквани загуби от 40% от началото на позицията през август 2023 г. Закриването и резултатите бяха оповестени от Гургавин Чандхоке, главен изпълнителен директор и основател на uINVST, на 14 ноември.

Въпреки номиналната стойност от $1.6 милиарда, инвестицията на Бъри за създаването на тази позиция беше сравнително скромна, с първоначален разход от около $26.5 милиона, както съобщи Чандхоке през август. По-конкретно, Бъри е заделил $18 милиона за 20,000 пут опции за SPY и около $8.5 милиона за 20,000 пут опции за QQQ.

Този неотдавнашен ход предполага значителна промяна в перспективата на Бъри, сигнализирайки за силно отклонение от първоначалната му теза, която предизвика шорт позиция през август. Мащабът на отклонението изглежда значителен, оправдавайки 40% реализирана загуба от инвестиция на стойност $26.5 милиона.

Засега пазарните наблюдатели могат само да спекулират за мотивите зад решението на Бъри. Забележително е, че затварянето съвпадна с публикуването на данните за индекса на потребителските цени в САЩ, които в същия ден се оказаха под пазарните очаквания. В миналото Федералният резерв е разглеждал индекса на потребителските цени като водещ показател при вземането на решения за лихвените проценти.

Неочакваният спад на ценовата инфлация в САЩ също би могъл потенциално да повлияе на позицията на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти, а Бъри може да е изтълкувал това като бичи сигнал, подтикващ към затваряне на неговата позиция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.