НАЧАЛО Други

Как икономиката на Китай се отразява на пазарите в Европа

ноември 15, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как икономиката на Китай се отразява на пазарите в Европа

На фона на тревожните икономически показатели на Китай европейските пазари са изправени пред потенциални затруднения поради намаляването на китайския износ и инвестиции.

Възстановяването на Китай след пандемията показва разнопосочни сигнали – намалява износът и има отрицателна инфлация, но в същото време има устойчив внос на суровини и подобрен БВП през третото тримесечие.

Този икономически пейзаж е на път да повлияе на европейските пазари по различни канали, включително търговия, енергетика и инвестиции. Силната зависимост на Европейския съюз от Китай, който осигурява 20% от стоките му и 9% от износа, го прави уязвим към икономическите промени в Китай.

Борбата на Китай със спада на износа с 6.4% на годишна база през октомври, съчетана с отрицателна инфлация, предизвика тревога за Европа. Потенциалното въздействие върху европейските фондови пазари е очевидно, като се има предвид взаимозависимостта на европейските компании от Китай във веригите им за доставки.

Намалените инвестиции на Китай в Европа, които достигнаха най-ниското си ниво от десетилетие – €7.9 милиарда, засилват опасенията. Въпреки това, на фона на мрачната обстановка, надхвърлящият очакванията ръст на БВП на Китай през третото тримесечие от 4.9% предполага потенциално съживяване на производството.

Банки като JPMorgan Chase и Citigroup очакват ръстът на БВП на Китай през 2023 г. да надхвърли официалната цел от 5%, което потенциално може да повлияе на глобалните нагласи относно възстановяването на Китай.

Значението на Китай в секторите на електрическите превозни средства (ЕПС) и критичните минерали представлява както възможности, така и предизвикателства за Европа. Растежът на китайските електромобили в Европа, стимулиран от фактори като субсидиите, предизвиква антисубсидийно разследване от страна на Европейската комисия.

Зависимостта на Европа от Китай по отношение на 70% от световното производство на литиево-йонни батерии и ключови редкоземни минерали поражда опасения, което води до усилия за диверсификация на доставчиците и намаляване на рисковете от зависимост.

Въпреки несигурността, ако възстановяването на Китай се забави, европейските потребители могат да се възползват от по-ниските цени на китайските стоки. Освен това забавеното китайско възстановяване може да облекчи конкуренцията на световните енергийни пазари, което потенциално да понижи цените на енергията за Европа в условията на продължаващата криза.

В обобщение, развиващата се икономическа динамика в Китай има далечни последици за Европа, като засяга търговията, инвестициите и секторите, които са от решаващо значение за екологичния преход и икономическата стабилност на континента.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.