НАЧАЛО Други

Meta на Марк Зъкърбърг разработва нова AI система

септември 12, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Meta на Марк Зъкърбърг разработва нова AI система

Компанията майка на Facebook и Instagram, Meta, е в процес на разработване на нова система за изкуствен интелект, която да се конкурира с най-усъвършенствания модел на OpenAI, ChatGPT, както съобщават запознати с проекта лица.

Meta предвижда този предстоящ модел на изкуствен интелект, чието пускане на пазара е планирано за следващата година, да надмине възможностите на неотдавнашната му версия Llama 2, която дебютира само преди два месеца.

Въпреки че спецификата на планираната система може да се развие, нейната основна цел ще бъде да подпомага други компании при създаването на услуги, способни да генерират усъвършенствани текстове, анализи и други подобни резултати.

Тази инициатива произтича от екип, създаден в началото на тази година от главния изпълнителен директор на Meta, Марк Зъкърбърг, с цел да се ускори разработването на генеративни инструменти за изкуствен интелект, способни да имитират изрази, подобни на човешките. Според някои източници обучението за този нов голям езиков модел се очаква да започне в началото на 2024 г.

Тези неразкрити планове за новия модел отразяват решимостта на Зъкърбърг да позиционира Meta като значим играч в областта на AI след неотдавнашното ѝ изоставане от конкурентите. Конкуренцията в тази област се засили особено много през тази година, което доведе до различни мнения относно оптималните бизнес модели и необходимите регулации.

Понастоящем Meta е в процес на разширяване на своите центрове за данни за това начинание и закупуване на допълнителни H100, най-модерните чипове на Nvidia, използвани за AI обучение. Въпреки че Meta си сътрудничи с Microsoft, за да направи Llama 2 достъпна в платформата за облачни изчисления Azure на Microsoft, според вътрешни лица намерението е новият модел да се обучава в собствената инфраструктура на Meta.

Зъкърбърг се застъпи за това новият модел, подобно на предишните предложения на Meta за изкуствен интелект, да бъде с отворен код, което да го направи свободно достъпен за компаниите, които да създават инструменти, задвижвани от изкуствен интелект.

В сряда Зъкърбърг ще се присъедини към други видни технологични ръководители на среща на върха, организирана от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, за да обсъди работата с AI. Главните изпълнителни директори Сам Алтман от OpenAI и Сундар Пичай от Google също ще присъстват.

Трябва да се отбележи, че моделът, който се разработва в момента, може да не запълни напълно разликата с конкурентите на Meta. Надеждата е той да бъде приблизително равен на GPT-4, който OpenAI представи през март.

Очаква се новият модел на Meta да бъде представен след очакваното представяне на Gemini – усъвършенстван голям езиков модел, разработван от Google.

Ангажиментът на Meta към моделите с отворен код носи значителни предимства. Зъкърбърг е привърженик на моделите с отворен код за изкуствен интелект, които се ценят заради тяхната рентабилност и гъвкавост.

Правни експерти обаче предупреждават, че модел с отворен код с нивото на мощ, което предвижда Meta, може да има потенциални недостатъци. Те могат да включват повишени рискове, свързани с използването на потенциално защитена с авторски права информация, и по-широка достъпност до инструмент с разширени възможности, който потенциално може да бъде използван за дезинформация или други вредни цели.

По принцип големите езикови модели придобиват по-голяма мощ, когато се обучават върху повече данни. Най-силната версия на модела Llama 2 на Meta, обявена през юли, е обучена на зашеметяващите 70 милиарда параметъра – мярка за размера на системата за AI по отношение на променливите.

Въпреки че OpenAI не е разкрила размера на GPT-4, според оценките той е приблизително 1.5 трилиона параметри, което е около 20 пъти повече от Llama 2. Някои експерти по изкуствен интелект предполагат, че може да има алтернативни методи за постигане на възможностите на GPT-4, без непременно да се повтаря нейният размер.

Източник: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.