НАЧАЛО Финтех

Mastercard готови за старта на своята CBDC инициатива

септември 12, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Mastercard готови за старта на своята CBDC инициатива

Mastercard стартира своята програма за дигитална валута на централната банка (CBDC), като смята, че моментът за стартирането ѝ през това лято, когато интересът в световен мащаб продължава, е подходящ.

Инициативата на Mastercard идва в отговор на проучване на Банката за международни разплащания (БМР), което установи, че приблизително 93% от банките проучват потенциала на CBDC, като 60% от тях заявяват, че стабилните монети са ускорили работата им по CBDC.

Крайната цел на Mastercard е да гарантира, че тези, които се интересуват от участие в тези сфери, могат да го правят със стабилност, спазване на регулациите и защита на потребителите на преден план, тъй като светът продължава да се ориентира към дигиталните технологии.

Според информация на Foresight News платежният гигант MasterCard се стреми да подкрепи централните банки по света чрез своите инициативи за дигитална валута на централните банки (CBDC). MasterCard вече си е партнирала с Bank of England, Центъра за иновации на Банката за международни разплащания, Резервната банка на Австралия и Паричния орган на Хонконг.

Както вече беше съобщено от Foresight News, на 18 август MasterCard събира група от доставчици на блокчейн технологии и платежни услуги, които да се присъединят към новата й партньорска CBDC програма. Целта е да се разберат по-добре предимствата и ограниченията на CBDC, както и как да се прилагат по сигурен, безпроблемен и полезен начин. 

Първоначалните партньори включват Ripple, Consensys, доставчик на решения за мулти-CBDC и токенизирани активи Fluency, доставчик на технологии за дигитална идентификация Idemia, консултантска компания за дигитална идентификация Consult Hyperion, технологична група за сигурност Giesecke+Devrient и платформа за операции с цифрови активи Fireblocks.

Mastercard обаче не е единствената организация, която се занимава с CBDC. Visa вече също проучва как може да интегрира блокчейн технологията в своите операции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Бразилия пуска дигитални лични карти, базирани на блокчейн

Докато държавите по света се борят с необходимостта от по-сигурни системи за идентификация, Бразилия и Буенос Айрес предприемат значителни стъпки, които предвещават нова ера в дигиталната проверка на самоличността.

октомври 1, 2023 19:00 2 мин. четене

Microsoft възнамерява да включи портфейли за криптовалути в Xbox

Неотдавна публикувани документи разкриха намеренията на Microsoft да включи портфейли за криптовалути в своята игрова конзола Xbox.

септември 27, 2023 13:00 2 мин. четене

Топ британска банка стартира нова стейкинг услуга чрез своето крипто подразделение

Дъщерното дружество на Standard Chartered за криптовалути, Zodia Custody, въведе нова услуга, която позволява на крипто инвеститорите да генерират пасивен доход от своите дигитални активи.

септември 22, 2023 11:00 2 мин. четене

Банков гигант навлиза в крипто пространството с нови блокчейн услуги

Citigroup направи новаторско съобщение, като представи пионерските си услуги Citi Token Services, отбелязвайки трансформиращ етап в областта на управлението на парични средства и търговското финансиране.

септември 19, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.